Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Nu börjar systemskiftet

Insändare

Nu börjar systemskiftet

Socialdemokratiska arbetarpartiet SAP har i årtionden varit både ett klassparti och ett ideparti och många har blivit socialdemokrater därför att de identifierat sig med arbetarklassen och känt sig politisk hemma hos socialdemokraterna. En del har gått till socialdemokratin därför att de är övertygade om att levnadsvillkor och utveckling blir bäst om politiken strävar efter demokrati, jämlikhet och solidaritet.

Men nu har det börjat blåsa kallt om öronen, nu börjar systemskiftet att införas fullt ut och till vilket pris som helst. Det gäller att skrämma folk till tystnad. Nu börjar folk vittna om förfallet och förtrycket, men det är ingen som vågar visa ansiktet. Det börjar bli som i de Amerikanska maffiarättegångarna när de socialdemokratiska handlingarna inte överenstämmer med den hävdvunna bilden av partiet.

Den 25 november 2001 röstade riksdagen om en grundlagsändring. Man skall göra riksbanken autonom, dvs banken blir endast ansvarig i sina handlingar inför sig själv, vilket innebär att riksdagen och folket ställs utanför all kontroll.

Enligt svensk författning skall en grundlagsändring föregås av beslut av två på varandra följande riksdagar med val emellan.

Under den tid som gått har mig veterligen ingen debatt offentligt eller i riksdagen föregått detta i alla högsta grad odemokratiska beslut. Medborgarna har hållits utanför partiet som mörkat i den meningen att man inte vill ha debatten på bordet vad gäller EU i allmänhet och EMU i synnerhet.

Jag har sedan jag var väldigt liten fått veta hur viktigt det är att kämpa för demokratin och rättvisan. Nu stampar regeringen på grundlagen och folkviljan den representativa demokratin är inget värt längre. All makt utgår från folket, skit var det värt.

Lennart Näström

Svanön

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons