Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lydiah Wålsten handskas vårdslöst med sanningen

Annons

I Örnsköldviks Allehanda under första veckan i maj har Lydiah Wålsten en ledare med rubriken ”Finare vinkultur men ingen skadeökning”. Enligt min uppfattning har Lydiah handskats vårdslöst med sanningen, varför jag och IOGT-NTO som jag företräder vill göra följande kompletteringar för att vi skall få helheten.

Dödligt våld och misshandel

Lydiah har rätt i att det dödliga våldet har minskat, möjligt i samband med förändrade dryckesmönster. Men:

- Brå (Brottsförebyggande Rådet) själva är inte säkra på sambandet (Brå rapport 2011:5)

- Det finns fortfarande en stark koppling mellan alkohol och dödligt våld (Brå)

- Det dödliga våldet flyttar ut från hemmen till gatorna samtidigt som det offentliga våldet ökar (Polisen/Brå)

- Minskar det dödliga våldet visar det bara på att totalsumman av de politiska insatserna ger resultat

-Enligt polisens verksamhetsuppföljnings¬system (VUP) har antalet anmälda våldsbrott i offent¬lig miljö ökat med 45 procent mellan 2000-2010 (Polisen – våld i offentlig miljö, 2011) -Den absolut främsta orsaken till att oavsiktliga eller avsiktliga friktioner mellan människor leder till miss¬handel är graden av alkoholpåverkan hos de inblandade (Polisen – Våld i offentlig miljö, 2011)

-I Brå:s rapport Förebyggande av våld i offentlig miljö framgår att i nästan 70 procent av fallen fanns indikationer på att gärningsmännen var berusade. Bland brottsoffren var andelen berusade något högre.

-Statens folkhälsoinstitut har pekat på att 80 procent av misshandelsfallen i landet har koppling till alkoholkonsumtion

Alkoholrelaterad dödlighet/totalkonsumtion

- Antalet kvinnor som avled av alkoholrelaterad leversjukdom ökade med 83 procent mellan 1997-2007, för män var ökningen 65 procent (http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=14469)

- Den totala alkoholrelaterade dödligheten har ökat med 16 procent under 2000-talet (CAN)

- Utvecklingen av alkoholrelaterade dödsfall följer inte exakt konsumtionen utan sker med en fördröjning (CAN)

- Olika stora årskullar påverkar också hur stor den alkoholrelaterade dödligheten blir

- En översikt av studier från Europa, Kanada och USA visar att ju högre totalkonsumtion av alkohol man har i ett land, desto högre är också den totala dödligheten. Detta samband är starkare i länder med en hög intensivkonsumtion. (Socialstyrelsen, Folkhälsorapport 2009)

- En restriktiv alkoholpolitik minskar också totalkonsumtionen i befolkningen enligt en jämförande analys av 30 länder i Europa, Asien, Nordamerika och Australien.

Med dessa rapporter delar vi inte Lydiahs slutsatser utan vi kommer även fortsättningsvis arbeta för:

• En restriktiv alkoholpolitik, med bl.a Systembolaget som Monopol

• Öka kunskapen om totalkonsumtionsmodellen. Ökar konsumtionen – ökar också skadorna.

• Fler alkoholfria miljöer. Enligt vår uppfattning ökar konsumtionen desto fler serveringsställen vi har. Fest för alla – alkoholfri garanti.

Olle Häggström

IOGT-NTO

svar direkt

Olle Häggström skriver, precis som jag konstaterade i min krönika, att det dödliga våldet relaterat till alkohol har minskat i Sverige sedan 1987. Detta samtidigt som svensk alkoholpolitik har liberaliserats betydligt, inte minst i och med EU-inträdet. Vi kan nu beställa vin på nätet och många fler krogar har serveringstillstånd och längre öppettider. Mellan 1985 och 2009 ökade serveringstillstånden från 2000 till 10 000. På den mänskliga nivån har liberaliseringen inneburit ett värdighetslyft. Vi kan nu handla dryck till bröllopet utan att behöva få hjärtklappning i tullen och skämmas över den klirrande lådan som står gömd under sätet.

Det intressanta är att tillgångsökningen inte har lett till de effekter som många varnade för. Direktören för Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) Håkan Leifman är uppriktigt förvånad. “Jag hade nog uppfattningen att det skulle bli större skadeökning”, säger han till DN (1/5).

Att opinionsbilda för ett ansvarsfullt drickande är hedervärt. Men när man med lagstiftarens makt vill hindra människor från att agera fritt och ta eget ansvar krävs mycket goda skäl. Om fakta pekar i motsatt riktning borde personer som arbetar mot alkoholskador nyfiket fråga sig: varför ser siffrorna ser ut som de gör? Kan det vara så att vi haft fel på någon punkt? Som det ser ut nu togs friheten med ansvar: svensken tycks mest ha förfinat sin dryckeskultur.

Lydiah Wålsten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons