Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag förstår att Jarl Strömbäck inte förstår

Annons

Svar till Jarl Strömbäck, insändare i ÖA 7/8.

Jag har full insikt i de problem och utmaningar vi i kommunen står inför och arbetar hårt för att lösa dessa. Men jag ser också de möjligheter Örnsköldsviks kommun har. Inte minst det breda engagemang som många personer, organisationer och företag visar, för att utveckla vår kommun, är en stor tillgång.

Det tycks som om Jarl Strömbäck tror att det är en lyckosam politisk strategi att beskriva allt så svart som möjligt. Därför förstår jag att Jarl Strömbäck inte vill förstå. Till skillnad från Jarl Strömbäck anser jag att vi inte ska klä oss i säck och aska utan istället arbeta för att finna lösningar och utveckla kommunen.

I sin insändare skriver Jarl Strömbäck att han ”inte förstår det kloka i att med cirka 250 miljoner i kommunala medel stödja verksamhet i Afrika”. Anledningen till att han inte förstår är kanske att Örnsköldsviks kommun inte har satsat några skattemedel i Afrika.

När det gäller utvecklingen på Domsjö industriområde, konstaterar jag att han inte heller har förstått. Övik Energi köpte verksamheter som fanns och finns i området, verksamheter som har ett värde och som möjliggjort utveckling. De förra ägarna av Domsjö Fabriker valde att investera hundratals miljoner i och utveckla Framtidens bioraffinaderi och därigenom klara både konkurrensen och jobben.

Det var en bred majoritet, över blockgränserna i kommunfullmäktige, som bedömde att ett biobränsleeldat kraftvärmeverk, som både skulle försörja fjärrvärmenätet, producera el samt försörja industrin med ånga, var den bästa lösningen vilket alla kalkyler visade.

I ett framtidsperspektiv är jag övertygad om att det var klokt att besluta om att investera i grön omställning och långsiktigt hållbara energilösningar. Allt detta handlar också om en satsning på långsiktigt hållbara jobb. Se bara den spännande forskning som pågår för att utveckla nya produkter med skogen som bas.

Kommunens kärnverksamheter levererar de välfärdstjänster som utgör kommunens huvuduppdrag. Med drygt tre miljarder kronor via cirka 5 000 anställda, den absoluta merparten inom skolan, vården och omsorgen, försöker vi möta de krav och behov som finns. Vi har under senare år inte lagt ut några stora besparingskrav, däremot finns ett ständigt behov av att använda skattemedel effektivt för att klara av de ständigt ökade behoven. Inför 2013 tillförs verksamheterna ytterligare cirka 80 miljoner kronor.

För att få resurser till välfärden krävs det skatteintäkter och för att få in skatteintäkter krävs det att ännu fler får jobb. För att fler ska få jobb krävs det att nya företag startas och att befintliga utvecklas. Det kräver i sin tur att det satsas mer på forskning och utveckling, innovationer och infrastruktur. Det är också nödvändigt att samhället tar initiativ och går före ibland för att marknaden inte klarar det själv. Se bara hur det går med utvecklingen av biogasen som fordonsbränsle.

Elvy Söderström (S)

Kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons