Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Internationella Badmintonförbundet vill visa sin makt

/

Annons

Angående badmintonfiaskot i OS.

Jag känner att stanken som Internationella Badmintonförbundet sprider är av svårartad karaktär. Alltså, åtta spelare blir diskade från hela OS-turneringen på grund av att de spelat för att förlora.

Först skapar man ett gruppspelssystem med denna inbyggda problematik, sedan avrättar man spelare som försöker göra det bästa av sin situation. Hänvisningen till en regel som säger att den som deltar skall göra sitt bästa känns för mig så billig att den knappast ens är värd att kommentera. Det kan knappast krävas mer än en femårings förstånd för att förstå att en förlust kan vara gynnsam i vissa lägen. Minska skaderisken, spara krafterna inför kommande bataljer, är ett par exempel på anledningar till blekt spel.

Stanken har också den karaktären att den påminner oss om att en enskild människas liv inte är värt ett förbannat dugg i envåldshärskarens ögon. Här är det förmodligen så att de i Internationella Badmintonförbundets ledning på detta sätt vill rädda ansiktet. De är säkerligen själva pappa till de sjuka gruppspelsreglerna.

Jag skriver i raseri då jag själv spelade badminton i min ungdom. Jag vet att det krävs flera års träning för att ta en fjuttig medalj på lokal nivå. För dessa spelare kan det vara frågan om deras livs största ögonblick, säkerligen också för många runt omkring. I Indonesien, Malaysia och Kina är sporten mycket stor. Stjärnorna lär antagligen i mångas ögon närmast ha gudomlig status.

Men envåldshärskarna i Internationella Badmintonförbundet vill nu statuera exempel och visa sin makt. De vill visa vem som bestämmer. De biter dock sig själva i svansen, detta tror jag kommer att väcka ett mycket stort raseri hos allmänheten. Ty de flesta människor har ett skarpt väderkorn, denna stank tränger in i näsborrarna och sprider sig upp i hjärnan.

Det handlar om så mycket mer än badminton. Den olympiska idén. Den enskilda människan. Respekt. Pamparna i Internationella Badmintonförbundet ställer sig i och med detta och pissar på alltsammans.

Joakim Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons