Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högerns lånta fjädrar

Annons

Det måste vara en svår balansgång för högern att i strid med ideologin administrera en välfärd som de inte sympatiserar med. De har infört jobbskatteavdrag som ytterst syftar till att muta väljare som bara ser på den egna plånboken men det syftar också till att minska reformutrymmet och därmed tvinga folk till privata lösningar i form av försäkringar. Hela grundtonen i polititiken syftar till att förbättra för de välbeställda och försämra för de svaga i samhället. Var och en skall klara sig själv är ledorden. Det är den kalla och bistra sanningen. Det är en djupt orättfärdig och människofientlig politik. Att lyckas komma till makten med en sådan politik avslöjar begäret hos de små partierna att få sitta på taburetterna. De säljer sin själ för att stötta högern och det tycks inte bekymra dem. De förstår inte att de sviker de egna väljarna. De har heller inte förstått att det är högerns politik de för till torgs och då tycker väljarna att det knappast är ett alternativ att rösta på ett sårat parti utan högern blir alternativet. Historiebeskrivningen över dessa själslösa partiledare blir inte nådig.

Reinfeldst och Borgs arrogans är påfallande men inte heller det väcker småpartiernas känsla för de egna väljarna. Det tycks få kosta nästan hur mycket som helst för att hålla de rödgröna från makten.

När Alliansen spricker får nog småpartiernas ledare avgå om partierna skall kunna repa sig. Det kommer visserligen ta lång tid att återställa förtroendet och vi kan nog kanske få se sammanslagningar som ett sätt att rädda något ur spillrorna. Att hålla ihop i en Allians som är full av sprickor som högern har orsakat är nog inte lätt. Lägg därtill att högerns lånta fjädrar börjar bli glesa och tappa bärkraft så landningen kan bli brutal. Att förändra ett parti enbart för att vinna väljare med en kamoflerad politik kommer att straffa sig. Det kan då bli svårt att hitta hem till ett fräscht parti för en ren högerväljare. Demaskeringen kan bli smärtsam och ta tid.

Slutligen kan man inte undgå att förvånas över att högerns nedmontering av välfärden inte uppmärksammas mer.

Klas Viberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons