Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gubbvälde i media

Annons
Gubbvälde i media

Maria-Pia Boethius höll den 12 november ett mycket intressant föredrag om medias makt. Hon fick 40 minuter på sig att tala.

Publiken, konsumenterna, läsarna eller vad vi kan kallas, bestående av män och kvinnor och många unga, fick därefter i 30 minuter lyssna på den panel som var menad att representera medias makt på det lokala planet.

I debatten framkom att media i mångt och mycket styrs av "äldre, heterosexuella, vita män med bakgrund i vänsterrörelsen". Panel och debattledare var ett tydligt exempel på detta.

Debatten kom också i mångt och mycket att handla om en diskussion mellan två äldre män, nämligen chefredaktör och direktör på samma tidning. Två män som dessutom representerar samma parti.

En tidning med en ledning bestående av äldre män, och dessutom en redaktion som även den består av mest äldre män, blir resultatet ofelbart en vikande läsekrets.

Var lite självkritiska om ni vill vinna läsare. Läsarna består av unga, gamla, kvinnor och män, med skiftande etnisk och social bakgrund.

Se till att även redaktionen blir "blandad" så kanske ni också får en tidning som speglar hela vardagen i länet.

Att sammanslagningen av VA och NN inneburit minskad konkurrens står helt klart, eftersom man inte längre riskerar att konkurrenten hinner bevaka mer och bättre. Av det som händer väljs en hel del bort.

Men... sammanslagningen borde inte dessutom innebära allt detta slarv!

Allt för ofta finner jag som läsare slarv i form av felcitat, faktafel, felstavningar, fel personnamn och felaktiga bildtexter i tidningen. Det är irriterande och borde kännas pinsamt för er själva. Ni ska ju som sagt träffa era läsare på gatan varje dag!

Så... bort med gubbväldet, in med fler ungdomar och kvinnor, så kanske medias makt lokalt blir mer balanserad och bilden av vår vardag mer nyanserad.

Maria Jansson Sjödin

Svar direkt:

Svar på Maria Jansson Sjödins insändare. Jag ska genast och utan omsvep erkänna att jag

1. inte är kvinna

2. inte är homosexuell

3. inte är färgad

4. inte har någon politisk bakgrund på högerkanten

5. inte är någon ungdom längre - tyvärr.

De fem här ovan uppräknade punkterna är dock, enligt insändaren, exempel på egenskaper man må ha om man vill betrakta sig som en god journalist. Den bästa av journalister, i Maria Jansson Sjödins värld, är nämligen en yngre, lesbisk, färgad, kvinna med ett förflutet inom moderaterna.

Alla dessa egenskaper tror jag inte ens Maria Jansson Sjödin klarar av att leva upp till. Trots det titulerar hon sig själv "journalist".

Själv är jag dock helt övertygad om att man kan vara en alldeles förträfflig journalist även om man, som jag, är en heterosexuell man i 50-års-åldern, vit i skinnet och utan någon politisk bakgrund vare sig på höger- eller vänsterkanten. Att det är helt andra egenskaper som avgör om man är en god journalist eller ej.

En god journalist är, i mina ögon, en person som är beredd att kämpa för de fri- och rättigheter vi har i vårt demokratiska samhälle, där alla människor har lika värde. Att man i sitt yrke är beredd att avslöja alla försök att begränsa dessa fri- och rättigheter. Att man också är orädd i sin granskning av de människor som fått vårt förtroende att leda samhället till gagn för oss alla eller har ett inflytande över vår vardag.

Ola Eriksson

Chefredaktör

PS!

På tal om faktafel:

1. Ebbe Nordin, den ene av de två äldre männen, har aldrig varit direktör för Tidningen Ångermanland, däremot vd för Nya Norrland/Dagbladet.

2. Jag tillhör inget politiskt parti.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons