Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge kärnkraften en ny chans

Annons

E I slutet av november genomförde Temo en undersökning av svenskarnas inställning till kärnkraften. Siffrorna visar att en minoritet, lite drygt 20 procent stödjer en stängning av Barsebäcks andra reaktor.

En klar majoritet, 78 procent av de tillfrågade, vill se en fortsatt användning av kärnkraften. Drygt 10 procent av dessa vill dessutom se en utveckling av kärnkraften med flera reaktorer. Nya reaktorer diskuteras i vårt grannland Finland.
Sverige borde tänka över beslutet att avveckla kärnkraften, och istället utveckla och kanske till och med bygga ut kärnkraften. Om Sverige skulle bygga ut sin kärnkraft så skulle Sverige till och med kunna exportera el till andra länder, till exempel de gamla öststaterna som har gamla slitna reaktorer som inte håller samma klass som de svenska.

Att bygga ut en välfungerande, säker och ekonomisk energikälla ser jag inget hinder med. Dessutom skapar kärnkraften arbetstillfällen och är bra ur miljösynpunkt om man jämför med fossila bränslen. Alternativ till kärnkraften saknas, förutom vattenkraften men på den punkten råder politisk enighet om att inte exploatera älvarna.
Fossila bränslen kan användas men de är för det första mindre bra ur miljösynpunkt. För det andra kommer Sverige att få svårare att importera olja och gas till konkurrenskraftiga priser i framtiden. Och för det tredje så kan inte olja och gas bidra med så mycket el som våra kärnkraftsverk gör (cirka 50 procent av all el som produceras i Sverige kommer från kärnkraften) för då måste vi bränna en stor del olja. Vad får inte det för effekter på miljön?

Vi bor i en del av Sverige som förbrukar stora mängder elektricitet. Sundsvall har Sveriges enda aluminiumsmältverk vilket kräver en hel del el. Stora pappersbruk och massafabriker som kräver sitt. Hur skulle det gå om dessa industrier inte kunde få den el som de behöver? Antagligen skulle de flytta verksamheten utomlands och många skulle förlora sina jobb.
Den energipolitik som dagens regering driver kan bli svensk industris undergång.

MARCUS CRUSENMYHR (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons