Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fri konkurrens?

Annons

Vad innefattar begreppet fri konkurrens? Det som gör frågan är att jag tycker att begreppet både brukas och missbrukas. Därför ser jag det som alldeles nödvändigt att vi får igång en kritisk debatt, som verkligen ifrågasätter hur begreppet fungerar i vårt dagliga liv. Det brukas i vardagslag som vi tror att det ska fungera, men det missbrukas på ofantligt många sätt. En situation som är väldigt farlig för oss som samhällsmedborgare. Där våra värderingar och synsätt inte stämmer överens med hur vissa behandlar och använder begreppet fri konkurrens.

Typexemplet är ju Carema, men vi har under årens lopp haft ett flertal sådana exempel. Andra exempel på hur man behandlar fri konkurrens är när biltillverkarnas märkesverkstäder stjäl arbete från små verkstäder genom att använda sig av olika metoder. Många gånger är det unga människor som vill skapa sig en egen verksamhet.

Följs verkligen Maastrichtavtalet? För ingen har sagt något om att avtalet bör omarbetas. Men de enda som omarbetar förutsättningarna är de stora drakarna med stora resurser. En omarbetning som endast är till för att bevaka och utöka deras egna intressen. Men inte ett ord från vår egen regering, eller vårt gemensamma EU-parlament. Vi kan också konstatera att det är inte bara dessa som har svalt en limtub. Folk i allmänhet går ju också och moltiger, och kommer inte med några förslag, därför att vi inte har fått några impulser för hur vi ska utveckla vårt samhälle.

Alla går vi omkring och ser hur illa EU fungerar i stora stycken, och som skulle må väldigt bra av att vi får en debatt som ställer krav även på våra valda parlamentariker där. Men då ska vi också vara beredda att tala om våra krav så att de måste visa sig även mellan valen.

Vi ska ha fri konkurrens. Men då ska det väl vara en fri konkurrens som inkluderar alla vettiga former av företagande. Men det ska vara företag som man kan diskutera, och inte som i Caremafallet där hela etablissemanget ser ut som de skulle ha gjort i byxorna. Eller bilindustrins monopolföretagande. Där man troligen har lagt in både datum och fel för uppkomna olyckor på data. Men att dela med sig av kunskapen verkar begränsat. Det är lika tyst som när det gäller alla pengar som man har lånat ur pensionsfonderna, och återbetalningsskyldigheten. Löften som helt klart inte hade någon förankring, annat än att försämra för pensionärerna.

Trots detta ser jag så gott som dagligen både egna företagare och enskilda människor drabbas orättvist. Som till exempel olika avgifter hit och dit, och inte minst när det gäller ökade försäkringspremier som blir följden. När det är ett mycket dyrare system man använder. Varför inte ett kollektivt företagande som många gånger har visat sig billigare? Dessutom inverkar det inte menligt på den fria konkurrensen, som man vill påstå. Vad är det för fri konkurrens om man inte får ha fria företagsformer? Alla företagsformer slutar förr eller senare i monopol. Men det är då som vi måste ha en så handlingskraftig regering, så att man har modet att vidta nödvändiga åtgärder.

Folk som har hamnat i olika arbetslöshetssituationer kan inte få ett fast arbete med avtalsenliga löner. Därför att då utgör man en potentiell risk i den fria konkurrensen. Är det fri konkurrens det? Det får bara vara sysselsättning. Vilket för mig är en stol och en tidning. Kan man inte bättre använda våra gemensamma skattemedel än att misshandla folk på detta vis.

Det finns många fria företagare i det här landet som gör ett seriöst och bra arbete, och som därför är värda all aktning och eloge. Men jag kan inte se att vi har en fri företagsamhet i det här landet, så länge som vi inte accepterar även kollektivt företagande.

Det får vara slut på den här leken med människor nu. Därför att den är lika slösaktig och oförskämd som när man ser hur riktig matfisk sorteras bort och rinner ut från fiskebåtar rakt ut i havet, när den inte håller rätt storlek eller är av sort som inte får bärgas.

Ett vanligt argument mot det kollektiva företaget har ju varit att det tar för lång tid i beslutsprocessen. Men med dagens effektiva elektronik har samhället omformats.

Ingvar Rodin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons