Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredlig lösning möjlig

Annons
Fredlig lösning möjlig

Svar till Majed Safaee:

För det första; talibanerna har inte haft en hel ²världskoalition² mot sig de senaste fem åren, utan man har bland annat fått stöd från Pakistans regering. Det är först efter den 11 september som man fått praktiskt taget hela världen emot sig.

Du efterlyser att vi ska komma med egna förslag på hur man skulle ha ²gjort sig av med talibanerna². Vi har en fredlig lösning som alternativ till bomber.

När hela världen ställde sig bakom USA:s jakt på de skyldiga till terrordåden, så hade världssamfundet kunnat använda denna stora koalition till att få ett fredligt stopp på konflikten. Om Afghanistans grannländer, och övriga världen, hade frusit sitt ekonomiska och militära stöd till talibanerna, samtidigt som FN och USA fört samtal med dem hade vi kunnat få till en fredlig lösning. Jag tror inte att talibanerna hade kunnat stå emot ett sådant tryck, då man är beroende av stöd från andra länder. Regimen led redan av inre stridigheter, i frågan om man skulle lämna ut bin Ladin eller inte. Trycket från övriga världen hade knappast lindrat de stridigheterna, utan snarare lett till en större splittring som i sin förlängning kunnat leda till talibanernas fall.

Miljöpartiet och Grön Ungdom har ända sedan 1980-talet stöttat Svenska Afghanistankommiténs arbete för de drabbade i Afghanistan. Vi har hela tiden visat solidaritet med det afghanska folket, något annat vore otänkbart.

Det finns alltid alternativa och fredliga lösningar på sådana här konflikter, hur mycket de borgerliga partierna än vill påstå motsatsen. Än en gång; bomber och våld är ingen bra lösning på konflikter, när det finns lösningar som når samma mål utan att döda oskyldiga människor.

Henric Häggqvist

Grön Ungdom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons