Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbifart utvecklar

Annons
Förbifart utvecklar

Mycket länge har jag haft uppfattningen att Härnösand skulle utvecklas bättre om E4 inte gick genom själva tätorten.

Jag delar helt de synpunkter som redovisades om Hudiksvall i måndagens tidning. De styrande i Härnösand har haft en olycklig benägenhet att exploatera på Härnön med åtföljande problem. Industrin borde tidigt omlokaliserats så kanske något funnits kvar.

Bakgrunden är väl delvis att Säbrå blev en del av Härnösand alltför sent. När bostäderna på Bondsjöhöjden byggdes försökte staden på olika sätt stoppa den. Man var litet av hund och katt mot varandra. Under Härnöverkens sista år kördes järnvägsvagnar på trailer över bron på Nybrogatan. En stor del av bebyggelsen i Gånsviksdalen borde aldrig byggts. I dag går E 4 delvis som ett dike genom det som förr var bostads- och affärskvarter. Det är många småbutiker och trevliga bostadsmiljöer som försvunnit.Trafiken ökas ju ständigt, kan breddningar bli aktuella?

Vi som bor ett stycke utanför centrum hör ju också till stadens invånare, liksom Högsjöborna. Om E4 drogs ett stycke väster om Säbrå kyrkan skulle vi uppfatta att den låg fortfarande tämligen nära centrum

Jag utgår ifrån att det skulle bli tre avfarter. Södra och norra infarten relativt små, men den mellersta skulle man satsa på. Från den skulle dras en rak förbindelse mot hamnleden så att all trafik mot hamnen vare sig den kom från norr eller söder skulle välja den vägen. Där kunde man också bygga upp en serviceanläggning för det stora antalet långtradare som i dag bara åker igenom och smutsar ner centrum.

Förhoppningsvis har vägverket slopat alla tankar på en rastplats vid Furusjön, ett projekt som med tiden framstår som allt mer onödigt. Kommunen borde med kraft verka för en bra rastplats vid Högakustensbrons södra landfäste gemensam för E4 och riksväg 90.

Genom att samverka med Vägverket om en förbifart och dessa två rastplatser kommer säkerligen nya möjlgheter att skapas för småföretagare och affärsmän. Det skapar utveckling i ett område som naturligt har nuvarande stadskärnan som centrum.

Per Näsström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons