Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Fegt förslag

Insändare

Fegt förslag

Regeringen, med Lars-Erik Lövdén i spetsen, visar i och med propositionen hur ointresserade de är att utveckla den regionala demokratin och att släppa ifrån sig makt till regionerna.

Lövdén föreslår att den fortsatta regionala samverkan ska ske i så kallade kommunalförbund, något som riskerar att bli en tandlös diskussions- och middagsätarklubb för närvarande kommunal- och landstingsråd. Kommunalförbunden ska få bestämma över vissa projektmedel och lägga förslag på tillväxtprogram. Men den avgörande makten behåller staten.

De som hade hoppats att den regionala demokratin nu skulle ta ett språng framåt blir grymt besvikna. Kommunalförbundet ska väljas indirekt. Medborgarna har alltså inget inflytande över vilka personer som ska styra över dessa kommunalförbund, vilket i sin tur gör det omöjligt för medborgarna att utkräva ansvar för de beslut som fattats.

Den regionala utvecklingen - demokratiskt, ekonomiskt och befolkningsmässigt - har en central och avgörande betydelse för Västernorrlands framtid!

Folkpartiet kräver därför:

ï att demokratin sätts i främsta rummet när regionernas framtid utformas

ï att västernorrlänningarna själva får välja sina företrädare i ett direktvalt regionparlament

att reell makt och resurser överförs från länsstyrelsen och andra statliga organ direkt till västernorrlänningarnas egna företrädare i det egna regionparlamentet. Först då kan vi med kraft ta tag i de stora och viktiga utvecklingsfrågorna i vårt län.

I folkpartiets och den moderna demokratins värld är det västernorrlänningarna själva som råder över sina egna angelägenheter. I den socialdemokratiska regeringens värld, är det statsmakten och Lars-Erik Lövdén som bestämmer!

Björn Hellquist

Folkpartiet liberalerna

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons