Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för kommunakuten i Örnsköldsvik

Annons

Efter år av hejdlösa spekulationer med kommunkassan som säkerhet, är det nu dags att börja betala priset. Den verksamhet som Övik Energi betalade 220 miljoner för 2008, är nu nedskriven till 107 miljoner, mindre än halva värdet. Det pris som Miva + Örnsköldsviks Hamn och Logistik föreslås betala är 145 + 8 miljoner, 41,5 miljoner mer än bokfört värde. De kommunala bolagen Miva + Örnsköldsviks Hamn och Logistik föreslås betala ett överpris om 35 procent till ett annat kommunalt bolag. Och mer följer, mycket mer.

Den omstrukturering som nu sker för att stärka Övik Energi i deras besvärliga roll, innebär ingen lättnad för kommunens medborgare. Lånebelastningen blir inte mindre, den omfördelas. Miva tvingas öka sin låneskuld med 45 miljoner. Det kapitaltillskott om 100 miljoner man tillförs kommer också någonstans ifrån och har en kostnad. Kostnader som kommunmedborgarna på sikt kommer att få bära.

Det här är ett sätt att genom omdisponeringar via bolagen flytta kostnader ut på medborgarna. Ett sätt att hålla skattehöjningen nere, och istället ta intäkter via bolagen.

Verksamheterna ute vid Domsjö Fabriker skulle naturligtvis aldrig köpts, de var aldrig betingade av kommunala behov.

Det finns ett alternativt sätt att lösa Övik Energis problem, och samtidigt tydliggöra var ansvaret ligger, det är att Övik Energis behov av kapitaltillskott, läggs som ett konto under kommunstyrelsen. En kommunakut motsvarande den bankakut vi i Sverige hade för 20 år sedan. Kostnaderna för den spekulationsekonomi som förevarit och nu måste betalas, får sedan tas ut via medborgarna som en lokal variant av värnskatt, kalla den gärna spekulationsskatten. Då skulle spekulationskostnaderna synas tydligare för medborgarna, och då kanske man skulle anstränga sig extra för att bli av med sina förlustkällor.

Det är inte bolagen och deras anställda som skall klä skott för en uselt skött ekonomisk politik, det ansvaret borde politiken kunna ta på ett tydligt sätt.

På tisdagens extra fullmäktigemöte (26/6) kommer därför SPI i Örnsköldsvik föreslå:

1. Att extraordinära kostnader för bolagen tas via särskilt konto knutet till kommunstyrelsen.

2. Att den operativa driften av verksamheten i bolagen i övrigt läggs i de bolag den passar bäst.

Jarl Strömbäck

Gruppledare SPI Ö-vik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons