Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies och personuppgifter
Annons

Biltvätt med rening

+
Läs senare
Insändare

I TÅ den 5 september har ”Undrande Långselebor” funderingar kring hur man ska välja tvätthall för att vara säker på att den uppfyller miljökraven. Det är en bra fråga för den som inte vill orsaka onödiga utsläpp vid en biltvätt.

Efter en biltvätt innehåller vattnet flera ämnen som är skadliga för miljön. Utsläppet från en tvätt kan verka litet men lägger man ihop alla biltvättar blir utsläppen stora. Enligt en undersökning handlar det om närmare 2000 ton olja, 5000 ton kemikalier och 5,5 ton tungmetaller som släpps ut från alla bilar som tvättas på garageuppfarter eller i anläggningar utan reningssystem. Detta drabbar våra vattendrag och orsakar skada för miljön. För att inte släppa ut dessa ämnen behövs en kompletterande reningsteknik utöver slam- och oljeavskiljare.

Om du som konsument är intresserad av att det inte ska ske miljöfarliga utsläpp när du tvättar din bil, då har du också möjlighet att välja en biltvätt med rening. Det finns bilvårdsanläggningar med reningsutrustning som uppfyller miljöbalkens krav. Vid dessa anläggningar har man gjort investeringar för att uppfylla lagkraven och arbetar för att minska utsläppen till omgivningen. Det är du som köper en tjänst, så ställ frågor till din tvätt- eller spolhall! Om du efterfrågar en rening som uppfyller miljökraven så är det viktigt att visa det. Ditt val har betydelse för miljön.

Gunilla Nordenmark

Miljöinspektör vid Samhällsbyggnadskontoret, Sollefteå kommun

Har du också något att säga?

Skicka in en insändare/debattartikel

Annons
Annons
Annons
Detta är en annons