Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bekämpa LCHF med köttfria dagar

Annons

LCHF-förespråkaren Frank Nilsson skriver 26 mars att LCHF-dieten, lågt kolhydratintag och högt fettintag, hjälper mot fetma, typ 2-diabetiker och att blodfetter normaliseras med mera. Det är oerhört allvarliga påståenden eftersom den samlade vetenskapen lär ut att minskad konsumtion av animalier och mättat fett är utomordentligt viktigt för att bekämpa hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

Frank Nilsson gör en logisk kullerbytta genom att förutsätta att en begränsning av intaget av föda rikt på kolhydrater (socker och stärkelse) automatiskt innebär att det ska ersättas av stora mänger animaliskt fett. Socker och stärkelseintaget måste radikalt minskas, men det bör inte ske genom ökat konsumtion av animaliskt fett.

Svensken äter drygt 40 procent mer kött i dag jämfört med år 1990 och konsumtionen fortsätter dessvärre att öka. Det beror sannolikt på relativt lägre köttpriser i kombination med den snabba spridningen av LCHF-dieten. Livsmedelsverket varnar på sin hemsida för risken att allmänheten börjar tro att mättat fett är nyttigt, och börjar äta mer bacon, grädde och smör men i övrigt fortsätter att äta som vanligt med mycket sockerrika livsmedel.

Frank Nilsson skriver att bakom Meatfree Monday i USA står den internationella kolhydratindustrin med Kelloggs och Sodexo i spetsen och att i bakgrunden skymtar läkemedelsindustrin. Det är en konspirationsteori som saknar verklighetsförankring. Huvuddelen av grödorna och kolhydraterna som odlas blir djurfoder. I Sverige används fyra femtedelar av åkermarken till foderodling. Hälsomyndigheterna i världen i Sverige och världen varnar för socker och andra snabba och tomma kolhydrater. Sockerskatter finns redan i alla nordiska länder förutom i Sverige.

Kampanjen Meatless Monday sjösattes år 2003 av bland annat det världsledande folkhälsoinstitutet Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Varannan amerikan känner till Meatless Monday och nästan var femte amerikan säger sig regelbundet äta köttfritt av hälsoskäl enligt en rapport finansierad av amerikanska Meat Institute. Köttkonsumtionen i USA beräknas minska med 12.2 procent mellan 2007 och 2012 enligt amerikanska jordbruksdepartementet.

Sverige är i desperat behov av en rejäl folkhälsokampanj för minskad animaliekonsumtion. Livsmedelsverket befarar att slutet är nära för nyckelhålsmärkningen och att 23 års folkhälsoarbete kan komma att raderas ut. Detta kan få allvarliga konsekvenser i framtiden både genom ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och genom att andelen överviktiga i befolkningen blir större.

Mängder av LCHF-böcker, fördrag och kurser säljs för närvarande och bloggarna är otaliga. Fortsätter denna utveckling riskerar folkhälsan att ta allvarlig skada. Det är hög tid att Socialdepartementet, Socialstyrelsen och de som betalar för ohälsans verkningar, kommuner och landsting, att komma ut på banan och vidta en serie av förebyggande insatser. I detta bör framförallt ingå konsumtionsskatter på hälsofarlig mat, befrielse av moms på gröna livsmedel och rekommendation om köttfria dagar.

Jonas Paulsson, initiativtagare till Köttfri måndag i Sverige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons