Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ångrar S att de la ut vårdcentraler på entreprenad?

/

Annons

Svar till Elisabeth Strömqvist, Lena Näslund och Eva Back i ÖA och TÅ.

I bitterheten över att ha tappat makten och i sin iver att vara opportunistisk glömmer socialdemokraterna att det var de som beslutade att lägga ut de sex första vårdcentralerna i Västernorrland på entreprenad, vilket innebar att socialdemokraterna och vänsterpartiet aktivt bidrog till att en fjärdedel av invånarna plötsligt tillhörde en privat vårdcentral. Då fanns inte heller de praktiska förutsättningarna att byta till en landstingsdriven vårdcentral, vilket finns nu, tack vare beslutet om vårdval.

Timrå och Söråker var bland de första som den socialdemokratiska ledningen valde att lägga ut på alternativ drift. Varför då? kan man fråga. Jo, landstinget klarade inte av att rekrytera läkare och vårdcentralerna hade så dålig kvalitet att patientsäkerheten kunde ifrågasättas.

Vi i dåvarande opposition föreslog entreprenadisering och den socialdemokratiska ledningen verkställde beslutet. Timrå och Söråkers vårdcentraler fick full bemanning och kunde leverera god vård.

Socialdemokraterna väljer också att helt bortse från de stora underskott primärvården hade och att den tidigare tillhört Sveriges dyraste. 2010 gick den landstingsdrivna primärvården under den socialdemokratiska ledningen med ett underskott på 21 miljoner kronor. Detta före de stora omställningskostnaderna som kommit under 2011.

I dag ligger den landstingsdrivna primärvården på ett prognostiserat underskott på 25 miljoner. Skillnaden från 2010 är att nu finns det en handlingsplan för att komma i fas med de stora omställningskostnaderna och minska det prognostiserade underskottet för att vara i balans 2013.

När Vårdalliansen föreslog att primärvården skulle få ett ökat anslag för att säkerställa ett antal projekt och öka glesbygdsstödet, blev det ett stort ifrågasättande av socialdemokraterna. Vi i Vårdalliansen är fast övertygade om att glesbygdsvård kostar mer och vill diskutera en ökning inför 2013.

Har socialdemokraterna svängt och är beredda att öka glesbygdsstödet?

På landstingsmötet fastställdes Regelboken för 2013. Den utgör det regelverk som alla vårdcentraler ska följa. Där framgår klart och tydligt att glesbygdsstöd utgår på lika villkor till privata som till landstingsdrivna vårdcentraler. Det verkar orimligt att oppositionsrådet Elisabeth Strömqvist med flera redan glömt det!

Vill också påminna läsare och opposition om att de två första regelböckerna togs fram av socialdemokraterna och vänsterpartiet. Där står det inget om att vare sig kollektivavtal eller heltid ska vara något krav. Vad vi vet så finns det inget socialdemokratiskt styrt landsting som kräver heltidsanställning av sina entreprenader.

Vi förvånas också över att socialdemokraterna i Västernorrland är så emot LOV till skillnad från deras partiledare. I valrörelsen drev inte socialdemokraterna frågan om att Vårdvalet skulle rivas upp och vi har inte hört en enda ledande socialdemokrat som sagt det.

Är det så att socialdemokraterna i Västernorrland funderar på att starta eget?

Ingeborg Wiksten (FP)

Ordförande folkhälso- primärvård- och randvårdsnämnden

Hans Hedlund (C)

Ordförande beställarutskottet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons