Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alkoholpolitiken ett tomt skal

Annons
Alkoholpolitiken ett tomt skal

Svensk alkoholpolitik fick med TV-programmet "Mosaik" ett nytt ansikte. Den nuvarande statliga Alkoholkommitténs representant, Håkan Wrede, fick i intervjun tillfälle att avslöja sin totala inkompetens i missbrukarfrågor.

Det är inte första gången statens företrädare i alkoholkommittéer, -kommissioner och - utredningar avslöjas som amatörer. Efter oavslutade uppdrag slutar man icke sällan som "experter" i departement eller som landshövding.

I TV-programmet var Wrede noga med att framhålla att man inte angrep ett "normalt bruk" av alkohol - det var missbruket man ville åt. Ingen tanke på att missbruket har sin uppkomst i "normalbruket". Varifrån skulle annars missbrukarna uppstå?

Att försvara TV-reklaminslaget med faktiskt berusade ungdomar som skådespelare, visar en aningslöshet som saknar motstycke. Vilken monumental cynism!

De sista månaderna har medierna förmedlat oron för den ökande konsumtionen av alkohol och narkotika. Det har nästan givit intryck av nyhet, trots att alla seriösa forskare förutsagt detta under hela efterkrigstiden. Kanske undantaget första halvan av 80-talet, då WHO:s rapport lyckades få regering och riksdag att vakna till en smula. Under 90-talet har politikerna helt suttit i knäna på bryggarförening och vinimportörer. En lag om reklamförbud nonchaleras närmast med ett hånleende och pressen står till tjänst med hela sidor vinreklam - kallat "konsumentupplysning".

De flesta av oss tycker det är synd om missbrukare. Samhällets utslagna. Detta, tillsammans med orealistiska krav på "integritet", gör givetvis att missbrukare inte finner anledning att sluta.

Socialläkaren och professorn i toxikologi Nils Bejerot (en internationellt erkänt sakkunnig i missbruksfrågor) förklarade principen på ett för vanligt folk begripligt sätt: "Missbrukare upplever för- och nackdelar med sitt bruk. Så länge samhället hjälper till att undanröja nackdelarna utan att kräva motprestation, finner man ingen anledning att sluta missbruka. Nackdelarna måste vara fler än fördelarna."

Bejerot, som tyvärr avled på 80-talet, var dessvärre för obekväm för att respekteras. I dag har det bevisats att han fått rätt på flera punkter. Det återstår många steg att gå, men med den inkompetens som ådagaläggs av Håkan Wrede och hans likasinnade lär utvecklingen gå bakåt snarare än framåt.

Politiskt finns för närvarande ingen ambition att bemöta detta så kostsamma samhällsproblem. Faktum är att det bara är kristdemokraterna som tar upp alkohol och narkotika i sitt partiprogram! På 80-talets valprogram hade alla partier skrivning om missbruket, men vi måste visst ha bliva lite lurade?!

Massmedia speglar ett samhälle där i princip all verksamhet är kopplad till alkohol. Självklart påverkar det folks beteende. Finns det två bilder att välja mellan, så visas den som innehåller flaskor och glas. Det pågår alltså en ovedersäglig attitydpåverkan.

Börja där, Alkoholkommittén!

Roffe Söderberg

IOGT-NTO-medlem

Kristdemokrat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons