Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem tänker på oblaterna i kyrkovalet?

Annons

2003 beslutade Folkpartiets kongress att partiet inte längre skulle ställa upp i kyrkovalet. Beslutet, som fattades mot partiledningens uttryckliga vilja, var inte okontroversiellt. Folkpartister är i regel civilsamhällsengagerade och inte sällan troende, vilket ger en hög andel aktiva i olika kyrkor, inklusive Svenska kyrkan. Motståndarna, en ohelig allians av gudsförnekande ungdomsförbundare och frimicklande partiveteraner, lyckades till slut ändå avgå med segern. Folkpartiet skulle skiljas från den gamla statskyrkan. Åtminstone var det tänkt så.

De folkpartister som tidigare varit kyrkopolitiskt engagerade lyckades emellertid komma runt beslutet. Istället för att ställa upp med den vanliga partibeteckningen drog de igång organisationen Folkpartister i Svenska Kyrkan, FISK. Den nya organisationen är inte mer fristående än att den i sin logga använder Folkpartiets blåklint. FISK:arna har även simmat in på Folkpartiets hemsida där de nu marknadsförs som ett nätverk inom partiet. Med denna kompromiss har alla inblandade låtit sig nöjas. Partiet har lämnat Svenska kyrkan, och ändå inte. För övrigt på samma sätt som svenska staten har lämnat Svenska kyrkan, och ändå inte.

Partierna har oerhört svårt att släppa greppet om Svenska kyrkan, och minst lika svårt att förklara för väljarna varför de ska rösta i kyrkovalet. Det märks om inte annat när man läser deras valbudskap. Socialdemokraterna tar modigt ställning för "öppenhet och framtidstro". Moderaterna sticker ut hakan med åsikten att "andras pengar och förtroende ska förvaltas väl" och passar på att ta ställning för kvinnliga präster, en reform som genomfördes för femtio år sedan.

Helle Klein, politisk redaktör i Aftonbladet, tillika präst i Svenska kyrkan, skriver (31/8) att alla medlemmar i Svenska kyrkan borde rösta, oavsett om de är församlingsaktiva eller ej. Oavsett om de är troende eller ej. Vad dessa väljare ska bidra med, annat än legitimitet åt de som önskar bygga en politisk plattform ovanpå sin kyrka framgår inte.

Där någonstans kommer jag att tänka på en gammal vän från min egen tid som partiaktiv. Som ung och ambitiös partikämpe lät min vän sig väljas in i kyrkofullmäktige. Väl på plats lyckades han införa glutenfria oblater i sin församling. Därefter tröttnade han och gick vidare till andra och större uppgifter. I dag sitter han i Sveriges Riksdag.

Andra gör motsatt karriär. Den förre Göran Persson-medarbetaren Joel Malmqvist kunde i somras beskådas när han promenerade runt i Visby utklädd till klocka! Malmqvist, som numera arbetar som ”påverkansstrateg” på Svenska kyrkan, förklarade för tidningen Resumé att aktionen syftade till att visa hur ”tiden håller på att rinna ut när det gäller klimatet”.

Den tjugonde september är det åter dags för kyrkoval. Har din församling allergianpassat nattvarden än?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons