Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obama erkänner homoäktenskap

Annons

Barack Obama blev den förste presidenten i USA som uttalat sig till stöd för äktenskap mellan personer av samma kön.

Den demokratiske presidentens politiska motståndare reagerar olika på hans ställningstagande.

Jag har precis kommit fram till att för mig personligen är det viktigt att intyga att jag anser att par av samma kön bör kunna gifta sig, sade Obama i en intervju för ABC News på onsdagen.

Obama beskrev sitt ställningstagande som en utvecklingsprocess och berättade bland annat om samtal han haft med döttrarna Malia och Sasha. De har kamrater som lever med föräldrar av samma kön.

Flera analytiker har sagt att ett ställningstagande för samkönade äktenskap är ett minfält, särskilt under ett valår.

Obamas sannolike motståndare i höstens presidentval, Mitt Romney, reagerade försiktig och utan att direkt kritisera presidenten.

Jag har samma åsikt som jag hade som guvernör. Jag anser att ett äktenskap är ett förhållande mellan man och kvinna. Andra har en annan åsikt, detta är en känslig fråga.

Rick Santorum som Romney besegrade i republikanernas nomineringskampanj är skarpare.

Låtsasspelet är över. Det är tveklöst ett försök att stärka hans hårda kärna av vänsteranhängare. Lyckligtvis har det amerikanska folket, när det fått möjlighet, röstat för att bevara äktenskapet mellan man och kvinna, grundstenen i vårt samhälle.

North Carolinas väljare har röstat igenom en ändring i delstatslagarna som förbjuder samkönade äktenskap och partnerskap. Omkring 30 delstater har antagit liknande författningsändringar.

Romneys och Santorums partikamrat, New Yorks republikanska borgmästare Michael Bloomberg, kallar Obamas ställningstagande för en "viktig vändpunkt i medborgarrättens historia i USA".

Ingen amerikansk president har någonsin stött en utvidgning av medborgarrättigheterna utan att det amerikanska folket till sist tagit den till sig. Och jag tvivlar på att detta blir ett undantag.
Annons
Annons
Annons