Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt avtal mellan Kommunal och SKL

Annons

Ett nytt avtal som rör 350 000 medlemmar har träffats mellan Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Avtalet innebär löneökningar på 3 procent, motsvarande 650 kronor. De lägst avlönade får löneökningar på 4 procent vilket också innebär 650 kronor mer i lönekuvertet per månad. Avtalet gäller ett år - från april 2012 till och med mars 2013, meddelar parterna.

Det nya avtalet innebär att arbetsgivaren får ha en person visstidsanställd i max tre år.

"Det här är bra avtal under rådande omständigheter. Vi har begränsat arbetsgivarens möjlighet att stapla visstidsanställningar på varandra under lång tid och är överens om att antalet visstidsanställningar på sikt ska minska", skriver Kommunals ordförande Annelie Nordström i ett pressmeddelande.

"Avtalet visar också på att vi tillsammans med Kommunal kämpat hårt för att nå en överenskommelse utan att behöva gå till medling. Det är alltid glädjande och som alltid är det ett givande och tagande som gör detta möjligt", säger Ingela Gardner Sundström, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, i ett pressmeddelande.

Vi har lyckats att få samma krontalspåslag på ingångslönerna som på de övriga lönerna. Det är väldigt viktigt eftersom väldigt många börjar sitt arbete i välfärdssektorn, genom att arbeta som vikarier. De behöver de här löneökningarna för att ha en lön att leva på, säger Annelie Nordström till TT.

Det nya avtalet innebär slopade individgarantier, något som varit principiellt viktigt för SKL. Enligt Annelie Nordström var det inte en besvärlig eftergift att göra, trots att det finns en risk att enskilda medlemmar blir helt utan löneökning.

Det är klart att det alltid finns en risk, men det inte första gången vi har ett avtal utan individgarantier. Vi måste göra ett bra fackligt lokalt arbete, så bollen ligger i vårat knä, säger hon.

Kommunal är minst nöjt med att det saknas en regelrätt satsning på kvinnopotter i avtalet.

Men självklart lever vi vidare med vår ambition att försöka, att inom ramen för det här avtalet, flytta fram positionerna.

En nyhet i avtalet är möjligheten till introduktionsanställningar. Tanken där är att 25 procent av arbetstiden ska bestå av utbildning.

Vi är framförallt väldigt nöjda med principöverenskommelsen om introduktionsår för ungdomar som gått omvårdnadsprogrammet eller som kanske inte har den bakgrunden - att vi får en kompetensutveckling för dem. På det sättet ökar vi kvalitén på de viktiga välfärdstjänsterna som vi ska leverera, säger Ingela Gardner Sundström till TT.

Det SKL är minst nöjt med, enligt Ingela Gardner Sundström, är att man strävat efter sifferlösa tillsvidareavtal på central nivå för att lönebildningen ska ske helt och hållet lokalt, utan styrning - något man inte fått igenom.

Men i och med att vi inte har några individgarantier kvar så kan man se det som ett litet steg på vägen mot det som vi egentligen vill åstadkomma.

De två senaste avtalen har varje medarbetare varit garanterad minst hundra kronor.

Den låsningen finns inte längre. Nu får man disponera utrymmet helt och hållet lokalt och satsa på de individer som har gjort de bästa insatserna. Man kan ge mer till dem och mindre till andra som kanske inte har presterat lika mycket.

TT: Vad ser du för problem med det?

Jag ser inte att det är ett problem. Jag tycker att man ska vara tydlig som arbetsgivare och belöna de goda insatserna mera än de mindre goda insatserna.

Överenskommelsen om möjligheterna till introduktionsanställningar är goda nyheter, tycker utbildningsminister Jan Björklund (FP). Han tycker att Kommunal är modigt som har gått med på detta.

Det här är ett stort genombrott för ungdomslönerna. Det är ett viktigt redskap för att minska ungdomsarbetslösheten.

Björklund tror att många tycker att det är rimligt att 19-20-åringar utan erfarenhet ska jobba för 75 procent av lönen i stället för 100 procent, för att lära sig.

Annons
Annons
Annons