Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nykter ung oftare hårt supande vuxen

Annons

De flesta vuxna som dricker för mycket alkohol drack inte i tonåren, visar en ny studie. Samhällets fokus på ungdomar när det gäller att minska supandet kan därför leda till skrala resultat.

Om man stoppade all ungdomsfylla skulle man se positiva effekter på kort sikt, men de långsiktiga effekterna skulle sannolikt bli blygsamma, säger alkoholforskaren Thor Norström vid Stockholms universitet, till TT.

I studien undersökte han, tillsammans med en norsk kollega, alkoholvanor hos 1 800 ungdomar i åldrarna 14-17 år och hur vanorna hade förändrats när de hade fyllt 27-30 år.

Av de som ofta drack sig fulla som tonåringar hade 63 procent inga farliga alkoholvanor som vuxna. Bland de som däremot drack för mycket som vuxna hade 55 procent avstått sprit som ungdomar.

Resultatet är överraskande eftersom vissa tidigare studier har pekat på det motsatta, men det ska inte förstås som att det är riskfritt att låta tonåringar dricka, menar Anna-Karin Danielsson, alkoholforskare vid Karolinska institutet.

Det går inte riktigt att säga vem som kommer att få problem. Intensivt drickande i tonåren är en indikator av många. Resultatet visar på att man behöver ha breda generella åtgärder. Det samhället kan använda som verktyg är höga priser och att begränsa tillgången, säger hon.
Annons
Annons
Annons