Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny partikel löser existensens gåta

Annons

Forskare har hittat den länge eftersökta Higgspartikeln.

Upptäckten är en av de största i vetenskapens historia. Den bekräftar den rådande teorin om universum - och förklarar delvis vår egen existens.

Sökandet efter Higgspartikeln, eller Higgsbosonen som den oftast kallas, har pågått i över 40 år. Den är uppkallad efter den brittiske fysikern Peter Higgs som förutspådde dess existens på 1960-talet.

Det som möjliggjort upptäckten är den väldiga partikelacceleratorn LHC (large hadron collider) vid kärnforskningsorganisationen Cern i Schweiz. Stämmer resultaten kan fysikerna andas ut. Existensen av Higgspartikeln är nämligen nödvändig för att den rådande teorin om universum, den så kallade standardmodellen, ska fungera.

Den förklarar varför alla andra partiklar i världsalltet har massa. Det innebär med andra ord att partikeln - kort och gott - förklarar universums existens. Utan massa skulle det inte finnas stjärnor, planeter eller människor.

Peter Higgs, som i dag är 83 år, var på onsdagen på plats vid Cern i Schweiz när nyheten meddelades. Han verkade överlycklig:

Det här är en otrolig händelse, en extraordinär bedrift. Jag trodde inte jag skulle få vara med om detta under min livstid.

Vid presskonferensen fick Cerns generaldirektör Rolf Heuer frågan om forskarna verkligen är säkra på att det är Higgspartikeln man funnit.

Vi har upptäckt en ny partikel. Som lekman skulle jag säga: "detta är Higgspartikeln", men som vetenskapsman säger jag: "vilken partikel är det?", sade Heuer.

Fast av alla uttalanden att döma verkar forskarna vid Cern tämligen säkra på sin sak. Rolf Heuer verkade extremt nöjd:

Vi har hittat den felande grundpelaren. Jag måste säga att jag upplevt värre dagar som generaldirektör för Cern!
Annons
Annons
Annons