Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norra Skogsägarna kapar kostnaderna

/

Norra Skogsägarna ska minska sina årliga kostnader för att kunna möta en långvarig svag skogskonjunktur.

Annons

Norra Skogsägarnas delårsbokslut för årets första månader visar ett minus efter finansiella poster på 64,1 miljoner kronor, att jämföra med minus 6,6 miljoner för samma period i fjol. 35,7 miljoner av årets förlust uppges dock komma från värdenedskrivningar av rotstående lager.
– Vi köper fortfarande virke till det genomsnittspris vi haft under de senaste fem åren och virkeskontrakteringen har under hösten varit god, vilket gett en trygg råvaruförsörjning inför nästa år. För att rusta inför framtiden i en allt kärvare skogskonjunktur väljer vi att skriva ned värdet av ett stort rotstående lager, säger vd Pär Lärkeryd i ett pressmeddelande.
Samtidigt har omsättningen ökat med 11 procent, från 1 081,6 miljoner till 1 206,1.
Föreningen genomför nu en besparingsplan för att minska sina kostnader med 28 miljoner kronor per år. Man räknar med att den svaga skogskonjunkturen kommer att hålla i sig flera år framöver.
– Det är glädjande att se att allt fler medlemmar strömmar till. I sämre tider blir vår roll på marknaden tydligare, både när det gäller ansvaret att se till att virkespriset inte kollapsar och vår betydelse att värna den privata äganderätten i den skogspolitiska debatt som just nu svallar. Den negativa påverkan nedskrivningen har på resultatet påverkar knappast min nattsömn, eftersom jag vet att pengarna för det inköpta virket landat i våra medlemmars fickor, säger Lärkeryd.

Annons
Annons
Annons