Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värme - rytmer och glädje

Världsmusik av högsta klass.
Så kan man sammanfatta fredagens musik på Urkult i Näsåker.

Annons

Klicka här för att se bildspelet i mobilen

Sousou & Maher Cicssko fick publiken att dansa oavbrutet framför scenen i över en timme.

Kora-instrumentets toner från scenen och så Sousous skönklingande röst öppnade upp kvällen. Detta afrikanska stränginstrument visade sig passa perfek bland svenska tallar och Nämnforsens brus. Ju längre kvällen led, desto högre blev tempot. När minutvisaren gått ett och ett halvt varv på klockan gungade hela publiken i takt med kora, trummor och elgitarr.

Här blandades små nyfödda knytten i föräldrars famn med lila-håriga ungdomar och gråsprängda bohemer. Och trots musiken, både från scenerna och buskspelandet, så är det en fridsamt lugn över festivalen. Det finns inte en gräsplätt i hela Näsåker som inte används som campingplats denna helg. Överallt finns det människor, glada, lyckliga besökare från hela landet.

Bakom mig gick en familj med en tonårsson som på stockholmska frågade:

– Varför går vi så långsamt?

Till svar fick han av sin far:

– För att vi inte har bråttom.

Det är ju så det är – man har inte bråttom. När Sousou och maken Maher Cicssko tackat för sig på stora scenen gick man lugnt upp till Solscenen för att lyssna på Loney Dear. Eller Emil Svanängen som han är döpt till. Där väntade ännu en musikupplevelse.

Nyligen hemkommen från spelningar i Kanada klev han ur skorna och satte med sin gitarr och turkosa strumpor och spelade. Säregen skön röst ekade då ut bland nipor, karamellstånd, batiksjalar och festivalbesökare. Det regn som tidigare på kvällen föll över Näsåker försvann under kvällen och på festivalområdet höll sig myggen relativt lugn. Det var publikens kväll igår.

Loney Dear presenterades som multiinstrumentalist. Att sätta ett namn på vilken musik han sjunger och spelar är onödigt. Loney Dear är just Loney Dear och älskades av urkultarna igår kväll. Senare klev spanska Mercedes Peón upp på stora scenen – men för att ni skulle kunna läsa det här i dagens tidning fick jag lov att åka iväg tidigare.

Var du där? Vad tyckte du? Skriv en kommentar!

Annons
Annons
Annons