På allehanda.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Tio år av rock i Guds ära

+
Läs senare
/

I höst är det tio år sedan arbetet med den första upplagan av Jesusrock inleddes. Trots alla skeptiker och kritik från egna led har festivalen överlevt ekonomiska kval och förverkligat den vision som Gud sände till Kramfors.

Startskottet för en festival brukar ha ett antal typiska förklaringar. Man märkte att det fanns efterfrågan. Någon såg det som ett sätt att marknadsföra sin kommun. Eller så var arrangörerna själva så sugna att se sina favoritband att det bara var en tidsfråga innan något skulle ta form.

Initiativet till Jesusrock hade säkert liknande drag, men den ursprungliga gnistan kom inte efter några mogna avvägningar. Den kom från Gud.

– Det började hos Nylandssonen Mikael Nilsson, säger festivalgeneral Linus Ottosson. Han upplevde att han fick en vision från Gud om en musikfestival som skulle hållas i Kramfors och ha namnet Jesusrock.

Utifrån visionen formulerade man ett antal villkor som kommit att bli en kärna för festivalen: Jesusrock hålls i Guds ära, allting ska vara drogfritt, musiken ska vara det centrala och platsen ska vara Latberget.

– Drömmen är det vi hållit hårdast fast vid under åren, säger Linus Ottosson. Drömmen om att skapa förutsättningar för ungdomar att komma tillsammans för att bli underhållna och samtidigt få reflektera kring livets stora frågor.

Just livets stora frågor, som det ofta heter i kristna sammanhang, har inte varit helt smärtfritt att lansera ihop med rockmusik. Linus berättar att många varit skeptiska mot tanken på en så hårt nischad festival i en så liten stad som Kramfors.

– Men den största kritiken har kommit från andra kristna, säger Linus Ottosson. Det skrevs bland annat en insändare i Sundsvalls Tidning att ”min Jesus behöver ingen rock, han klarar sig bra med en mantel”. Vi tyckte det var ganska lustigt. Jag tror att många uppskattar tydligheten som namnet Jesusrock innebär. Ingen behöver komma till festivalen och känna sig lurad.

Ekonomiskt har det varit en utmaning att få festivalen att gå ihop och återkomma i årlig intervall. Mycket arbete sker ideellt på kvällar och helger, och Kramfors kommun har gått in och stöttat med både pengar och praktisk hjälp.

– Det har varit en hel del blod, svett och tårar under åren som gått, säger Linus Ottosson. Vi har befunnit oss i ekonomisk uppförsbacke sedan år ett, och vi har många personer att tacka för deras hjälp och stöd. Men efter tio år tycker jag att vi har bevisat att det går om man vågar tro på det. Det hoppas jag kan bli en inspiration för många.

 • Jesusrock

  • Sensommaren 2001 bildades en förening för att arrangera Jesusrock på Latberget i Kramfors. Initiativtagare är Mikael Nilsson tillsammans med en grupp kristna ungdomar, en ungdomsledare samt en präst.

  • Arrangemanget är drogfritt och besöks främst av ungdomar från högstadiet och upp till 20-årsåldern.

  • Festivalen är tillsammans med Frizon i Örebro och Gullbrannafestivalen i Halmstad en av Sveriges främsta för kristen rockmusik.

  • Från och med 2011 inleds Way Up North Tour där Jesusrock under våren besöker Sundsvall, Östersund, Lycksele, Piteå och Örnsköldsvik.

  • Årets festival hålls 14-17 juli. Klara artister hittills är, Run Kid Run (USA), Icon for Hire (USA), David Josiah Curtis (USA) och svenske Andreas Sandlund.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons