Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

The Litsos blickar framåt

/
  • Tove Sandström och Fredrik Jansson säger att med The Litsos känns det så rätt som det kan kännas.
  • The Litsos satsar på att släppa ett fullängdsalbum nästa år.
  • The Litsos, i originalsättning. Numera har trummisen Karolina Parkman som är med på den här bilden ersatts av Johan Ek. Från vänster här: Tomas Victorsson, Karolina Parkman, Tove Sandström och Fredrik Jansson.
  • Förra EP:n

Förra helgen släppte Sollefteåbandet The Litsos sin andra EP – "Daylight Saving".
– Den är lite avvikande från vårt vanliga sound, lite snällare och mer åt drömpophållet, säger sångerskan Tove Sandström.

Annons

Tove Sandström på sång och Fredrik Jansson på bas är The Litsos centrala gestalter. Tillsammans står de för musiken och texterna. Bandet bildades 2011. "Daylight Saving" med fem låtar släpps endast i digital form, ingen fysisk release är planerad. Istället har den lagts ut på Spotify, iTunes, Amazon mp3 och Rhapsody.

– Vi jagar inte något skivbolag, att släppa musik på det här sättet funkar minst lika bra. Det är lite det vi vill inspirera till med vår musik, att alla kan lyckas på egen hand, säger Tove.

Med i bandet är också Johan Ek och Tomas Victorsson. Men vid inspelningen av "Daylight Saving" medverkade istället Viktor Ek på gitarr och Emil Thurell på trummor, något som var bestämt innan bandet antog sin nuvarande form.

– Vad vi längtar efter nu är att hitta fasta bandmedlemmar så att vi kan komma igång och repa ordentligt och fokusera på vårt fullängdsalbum. Vi hoppas kunna släppa det någon gång nästa år, materialet är nästan klart, säger Fredrik.

Tove och Fredrik beskriver The Litsos musik som en blandning av flera olika genrer. Men mycket av inspirationen hämtas från 80-talets brittiska postpunk- och new wavescen.

– Vi blandar också in nutidsindie, soul och jazz. Man vill gärna säga att vårt sound är unikt, men det säger ju alla, så jag vet inte hur mycket power det är i den meningen, säger Fredrik.

"Daylight Saving" är alltså The Litsos andra EP. Förra våren släppte de "The Wait". Bandet har även haft flertalet livespelningar, bland annat på Kulturbygden, Nordingråfestivalen och på Sunset Park i Umeå.

– Det är något visst med att spela live, man får en kick och en sådan fin kontakt med publiken, säger Tove.

Fredrik har sysslat med musik sedan unga år, redan på högstadiet bildade han sitt första band. För Tove däremot kom kärleken till musiken något senare.

– Det var egentligen när jag började på estetiska programmet för bara några år sedan. Med musiken kom en vändpunkt i livet för mig. Helt plötsligt kände jag att jag kunde göra andra glada med min musik, säger hon.

Hon började med att enbart sjunga jazz, för att sedan bredda sig. Hon säger att hon vill kunna förmedla en känsla med sin röst.

– Men jag har aldrig sett mig som en bra sångerska, möjligtvis originell, och det vill jag fortsätta att vara.

Efter nyår planerar Tove och Fredrik att flytta till Göteborg – och att fortsätta satsa på musiken och på The Litsos i en större stad.

– Scenen är större där, och i Göteborg finns nog rätt publik för oss, en publik som lyssnar på lite udda musik.

I framtiden drömmer de om att slå igenom, om att turnera och om att kunna försörja sig på musiken.

– Det är en lång väg dit. Men vi kommer att satsa fullt ut, musiken kommer alltid först.

Annons
Annons
Annons