Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska musiker i Afrikautbyte

/

Svenskar lyssnar alldeles för lite på afrikansk hiphop. Det tycker Victor Marko, även känd som Mofeta i hiphopduon Mofeta & Jerre. Nu har han samlat flera svenska artister för ett kulturutbyte med Sydafrika.

Annons

I ett samarbete med nätverket Femtastic sökte musikföreningen Spiderdogs pengar från Kulturrådet för att genomföra projektet.

– Vi ska åka ner och träffa några av landets största hiphopartister och dj:s. Målet är att bygga upp den svenska scenen i Sydafrika och att etablera de sydafrikanska artisterna här i Sverige, säger Victor Marko, ena halvan av hiphopduon Mofeta & Jerre och initiativtagare till projektet.

I mitten av december åker de, Adam Tensta, Syster Sol, Chords, Cleo och Dirty Jens från gruppen Sjukstugan till Johannesburg.

På plats ska de påbörja inspelningen av en gemensam skiva som kommer innehålla texter på minst sex olika språk. Sommaren 2013 besöker sydafrikanerna Sverige för att göra reklam för albumet. Under en månads tid ska de turnera och arrangera workshops.

Victor Marko tror att det finns mycket att lära.

– Deras musik främst präglad av afrikanska influenser till skillnad från vår som hämtar mest från västlandet och USA, förklarar han.

Ett filmteam ska följa artisterna både i Sydafrika och i Sverige. Tanken är att det ska resultera i en dokumentärfilm eller tv-serie som skildrar både det personliga och musikaliska mötet. Under hösten kommer svenskarna ta fram idéer inför mötet.

– Vi ska ta med oss beats från svenska producenter och de ska förbereda på sitt håll. Sen bara hoppas jag att vi löser det mesta på plats, säger Victor Marko.

Annons
Annons
Annons