Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Super Mario får guldfeber

/

Guldmynt, guldmynt och åter guldmynt.
I nya ”New Super Mario Bros 2”verkar Nintendos mustaschprydda hjälte ha drabbats av guldfeber.
Spelet är också en klar flirt med de allra yngsta spelfansen.

Annons

”New Super Mario Bros”, den sidscrollande uppdateringen av Shigeru Miyamotos genredefinierande serie, hade i mars i år sålt 29 miljoner exemplar. Nu släpps uppföljaren till 3DS –ett spel som i grunden bjuder på mer av spelseriens väloljade plattformsrecept.

Men den här gången har Super Mario, hans bror Luigi och resten av innevånarna i Svampriket drabbats av total guldfeber. Från ruta ett fullkomligt överöses man av möjligheter att samla så mycket mynt som man kan. Och förutom att, i vanlig ordning, rädda prinsessan Peach från Bowser och hans hejdukar så är målet att skrapa ihop en miljon mynt.

Guldfebern förändrar till viss del spelets upplägg i och med att mängden mynt gör att du snabbt bygger upp ett gigantiskt lager av extraliv och därför knappast behöver oroa dig för att det ska bli Game Over –i alla fall inte om du är en veteranspelare.

Faktum är att jag lyckas spela igenom halva spelet (i alla fall det som verkar vara halva spelet) utan att behöva starta om från början av banan. Spelet är alltså märkbart lättare än till exempel ”New Super Mario Bros Wii”–som bjöd på en mer svårtuggad utmaning.

Men jag kan ändå köpa det lättsamma tempot, för det är uppenbart att Nintendo anpassat spelet för yngre spelare. Det blir extra tydligt med det nya odödlighetslövet, som fungerar som de gamla hederliga stjärnorna fast med skillnaden att de räcker banan ut. Det dyker upp alldeles lägligt om du kör fast på en bana och hjälper nytillkomna fans att klara sig igenom äventyret utan frustration och tandagnisslan.

Äldre spelare må gnissla tänder över att spelet är märkbart lättare till en början, men ska du klara spelet fullt ut krävs fortfarande ninjafärdigheter av det allvarligare slaget för att slå Bowser med 100 procent avklarade uppdrag.

Grafiken är lika härlig som vanlig, även om skillnaden gentemot föregångaren inte är så stor. Nintendo har inte heller smaskat på med överdrivna 3D-effekter utan håller spelets djupverkan på en subtil men behaglig nivå.

Vi får naturligtvis också en hel hoper nya figurer, varav några är varianter på bekantingar från tidigare spel. Det finns också en ny power-up i form av guldblomman som låter Mario förvandla omgivningarna till skinande guld.

Vad gäller själva guld-upplägget så är det inget jag blir jätteupphetsad över, men spelet bjuder ändå på härliga plattformsvärldar, sköna karaktärer och ständiga leenden –precis som väntat. ”New Super Mario Bros 2”bjuder däremot inte på samma känsla av förnyelse som vi såg i ”Super Mario 3D Land”eller ”Mario Kart 7”. Men det osar ändå av den där oefterhärmliga Nintendo-kvalitén och ligger fortfarande bra många plattformshopp före de närmaste konkurrenterna.

Så gillar du plattformsspel i allmänhet och Mario-spel i synnerhet så är det inte mycket att fundera på –det här spelet är ett måste och jag skulle inte bli förvånad om säljer lika många exemplar som av föregångaren. Det är det nämligen helt klart värt.

SPEL: New Super Mario Bros 2

Utvecklare: Nintendo/Bergsala

Ålder: 3+

Format: 3DS

Genre: Sidscrollande plattformsspel – förstås

Betyg: 4/5

JENS HÖGLIN

Annons
Annons
Annons