Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plugga in en riktig gitarr i "Rocksmith"

/

Okej, så du blev aldrig någon riktig rockstjärna av att spela "Guitar Hero".
Då kanske du ska testa "Rocksmith" i stället.
I Ubisofts nya gitarrspel pluggar du nämligen in en riktig elgitarr eller bas i din konsol.

Annons

Det fanns en kategori människor som grymtade åt "Guitar Hero" då Activisions braksuccé hade sin storhetstid – nämligen de riktiga gitarristerna.

För även om spelet hade sina kvalitéer och solklara underhållningsvärde på partyt så var upplevelsen långt ifrån att upplevelsen av att spela ett riktigt instrument.

Nu gör Ubisofts "Rocksmith" entré och här syns inte en kulört plastknapp så långt man kan se. I stället pluggar man in en riktig gitarr (fungerar med en helt vanlig) och kastar sig in i en mix mellan musikskola och tv-spel.

Det ska sägas att jag som gitarrist betraktat mest trakterar en godkänd lägereldsgitarr (alltså ackordspel), men här kastas jag rakt in bland melodislingor som sätter finmotoriken på prov.

Det börjar med riffet till The Rolling Stones Satisfaction. När man nött in ett antal låtar är det dags för den första källarspelningen. Spelar du dina kort rätt (eller snarare låtar) blir det extranummer. Sen är det bara att börja repa inför nästa gig.

Repetitionerna, eller lektionerna, är pedagogiskt utformade och blir mer avancerade för varje omtagning. Snart börjar du spela power chords, bändningar och pull-offs i takt med att låtarna blir mer avancerade.

Du kan också plugga in en bas, eller välja att spela fejkad dito på en gitarr – då med en effekt som gör att din planka låter som en elbas,

Tekniken fungerar faktiskt riktigt bra. Man bör finjustera ljudspåret en aning för att motverka fördröjningar i ljudet, men sen är det bara att köra.

Spelet anpassar svårighetsgraden efter hur bra eller dåligt du spelar, vilket är ett plus. Du kan dessutom välja att spela bara ackord, melodier eller både och – så visst finns det plats för lägereldsgitarristen.

Att spela på en riktig gitarr gör naturligtvis spelet mycket svårare än titlar som "Rock Band" och "Guitar Hero". Det här är inget du drar fram på festen, annat än för att imponera med eventuella framsteg. Det är också spelets akilleshäl.

"Rocksmith" är till för den som vill börja, alternativt redan spelar, gitarr på riktigt och som musikskola med spelinslag fungerar det riktigt bra. Hårdrockarna lär ha invändningar mot låtvalen, som präglas av alternativ och klassisk rock, men det kan säkert ändras med kommande låtpaket.

SPEL: Rocksmith

Utvecklare: Ubisoft

Utgivare : Ubisoft

Format: Xb360, Ps3, Pc

Genre: musikspel

Ålder: 12+

Betyg: 4/5

Jens Höglin

Annons
Annons
Annons