Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överraskande bra OS-spel

/

OS i London startar inte förrän om några veckor.
Men om du vill så kan du uppleva det i ditt vardagsrum redan i dag.
Vi har testat London 2012 – det officiella OS-spelet.

Annons

SEGA Studios Australia tjuvstartar de Olympiska spelen med det officiella spelet för OS i London 2012. Redan nu kan du själv kasta dig in i den virtuella leken för att försöka bli olympisk medaljör.

Till skillnad från de verkliga atleterna kan du dessutom försöka plocka medalj i inte mindre än 31 (!) olika grenar och rutiner (om man räknar herr- och dam-klasserna och lagtävlingar).

Förhandssnacket har talat för att 2012 års OS-spel inte skulle vara enbart för familjespelande utan även kunna tilltala hardcorespelarna.

Problemet med OS-spel har alltid bestått av den stora mängden sporter som ska pressas in i ett enda spel. Med 31 grenar i årets upplaga reser man så klart varningsflagg direkt – och ska man vara frank är den självklart befogad.

Med så vitt skilda sporter som skytte, höjdhopp, pingis och simhopp är den mest garvade utvecklaren dömd att missa någonstans – och så är det även den här gången.

Ska man däremot gå in på det positiva är helheten faktiskt riktigt trevlig, för SEGAs utvecklare har i flertalet av fallen lyckats riktigt bra.

Det finns en mängd olika spellägen. Naturligtvis finns ett OS-läge där du spelar två sporter per dag och gör en kvalomgång för att ta dig till final. Sen har du möjlighet att skräddarsy ditt eget mästerskap, med möjlighet att bara välja de sporter du gillar bäst. Och med multiplayer online och partyspelande för Kinect-bestyckade 360-konsoler finns här garanterat något för alla.

London 2012 bryter med arvet från urgamla Track & Field-upplägget, där du hamrar så snabbt du kan, och introducerar spelande som påminner mer om EA Sports-spelens användande av analogspakarna. I de flesta fall är resultatet riktigt lyckat. I friidrottsgrenarna, simningen och pingisen fungerar det alldeles utmärkt då kontrollerna balanserar bra mellan snabbhet, reaktionsförmåga, timing och precision.

Däremot är gymnastik- och simhoppningsmomenten inte lika lyckade då det mest handlar om att hänga med i quick time-baserade spel.

Pistol- och lerduveskyttet dras också ner på grund av oprecisa och klumpiga kontroller för siktet.

På det stora hela tycker jag däremot att SEGA lyckats riktigt bra. Visst, alla grenar är inte roliga, men i och med att du kan skräddarsy dina omgångar med enbart de grenar som är bra blir spelet så bra som du vill att det ska vara.

Onlinespel och ständiga statusuppdateringar om nya rekord bidrar till en schysst helhet som får dig att vilja slipa på dina färdigheter för att nå toppen av världsrankingen.

Kinect-inslagen är ganska få och om sanningen ska fram hade jag lika gärna kunnat vara utan dem. I precisionsgrenar är handkontrollen alltid att föredra, punkt slut.

London 2012 är faktiskt överraskande bra, faktiskt ett av de bästa OS-spelen som släppts. De nya kontrollerna ger en skön känsla och grafiken är färgglad och snygg, även om den inte tävlar i spelbranschens toppskick.

Kort sagt: en bra uppladdning inför OS 2012 i verkliga livet.

SPEL: London 2012

Utvecklare: SEGA Studios Australia

Utgivare: Pan Vision

Ålder: 3+

Format: Xb 360, Ps3, pc

Betyg: 4/5

JENS HÖGLIN

Annons
Annons
Annons