Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Matchday" nyhet i FIFA 13

/

"Matchday" är den stora nyheten i "FIFA 13".
En annan nyhet: spelet är mindre perfekt.
– Inte ens de bästa spelarna i världen tar emot bollen perfekt varje gång, förklarar Garreth Reeder, online producer på EA Sports.

Annons

Vi träffar Garreth Reeder på en sportbar i Gamla stan i Stockholm, där han möter nordisk spelpress under en PR-turné för årets utgåva av EA Sports "FIFA"-serie.

Fokus ligger förstås på nyheterna i årets spel, och:

– Allt handlar i slutändan om gameplay (själva spelet, reds anmärkning), säger han.

– Vi var nöjda med "FIFA 12", det var ju perfekt, och det fick oss att tänka efter. Inte ens de bästa spelarna i världen tar emot bollen perfekt varje gång.

Alltså har utvecklarna på EA:s sportspelsfabrik i Vancouver försökt göra "FIFA 13" mer oförutsägbart.

– Det mesta bygger på bollfysiken, hur hård en passning är, var bollen kommer ifrån, hur spelaren är positionerad i förhållande till den.

En annan nyhet är att spelarnas AI har förbättrats.

Till "FIFA 12" var försvarsspelarnas artificiella intelligens som var i fokus, i "FIFA 13" är det anfallsspelarna som blivit smartare.

– Man kan se det på små detaljer, som att spelare på väg att springa offside stannar upp eller bromsar in, förklarar Garreth Reeder.

Men den största nyheten är "Matchday" – "matchdagen" på svenska kanske? – som är ett system som kopplar ihop spelet med verkligheten på ett nytt sätt.

– Du kan alltså välja att spela en Premier League-match samma dag som den spela i verkligheten med de förutsättningar som finns just den dagen, säger Garreth Reeder.

En annan nyhet som möter spelaren, bland annat under laddningstiderna inför en match, är "Skill games", ett läge där du kan träna olika moment på planen.

Mer?

"First touch control" i EA:s "Player impact engine" gör att den spelare du kontrollerar nu har ännu lite större frihet med bollen när han har den.

Eftersom Garreth Reeder är producent för online-delen i spelet får han berätta mer om det också.

– "FIFA" växer så det knakar online. Sist jag kollade hur många matcher, sessions, som spelats online på "FIFA 12" var det fler än 941 miljoner.

Läget innehåller en del nyheter, bland annat ett "troférum" för pokaler och priser du vunnit.

Spelets "Ultimtre team"-läge har också putsats liksom karriärläget, där du nu också kan ta över ett landslag.

Till sist: till spelet släpps också en mobil app som gör att du bland annat kan ha koll på matcher och ligor du spelar på konsol.

FIFA 13 släpptes torsdag 27 september.

BJÖRN BRÅNFELT

Annons
Annons
Annons