Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Giganterna visade spelnyheter

/
  • Så här ser Nintendos banbrytande pekplattekontroll ut i sin slutgiltiga design.
  • Wonderbook är ett nytt tillbehör till Playstation 3 där Playstation Eye-kameran och Move-kontrollerna får en helt vanlig bok att komma till liv på tv-skärmen. Först ut på marknaden är Book of Spells, som låter dig testa trollformlerna från Harry Potter-böckerna.
  • Demonregissören David Cage fortsätter sin mission för att korsa filmiskt berättande med spel i Playstation 3-exklusiva Beyond Two Souls, med Oscarsnominerade Ellen Page i huvudrollen. Med tanke på den fantastiska föregångaren Heavy Rain kan det här bli ett av de kommande årens viktigaste spel.
  • Så här ser Nintendos banbrytande pekplattekontroll ut i sin slutgiltiga design.

Dammet har lagt sig efter att de tre hårdvaruutvecklarna Sony, Microsoft och Nintendo kickstartat Electronic Entertainment Expo i Los Angeles - även kallat E3-mässan.
Men förutom hårdvarunyheter som Nintendos Wii U, Xbox-satsningen Smart Glass och Sonys Wonderbooks handlade det mest om gamla godingar i större, snyggare och mer högljudda tappningar.
Vi summerar nyheterna från årets inledande presskonferenser på E3.

Annons

Electronic Entertainment Expo – även kallat E3 – är världens största mässa för tv- och dataspel. Under tre dagar samlas branschen för att överrösta varandra med påkostade demo-montrar, där man försöker överrösta grannen med blixtrande skärmar och spelljud på tordönsvolym.

Men det är faktiskt dagarna innan mässan drar igång som sätter tonen. Det är nämligen då branschens giganter Sony, Microsoft och Nintendo ger sina egna presskonferenser, där man visar nyheterna för det egna formatet.

Microsoft

Även i år inledde Microsoft under måndagen med en visning som handlade lika mycket om spel som om visionen att fortsätta göra spelkonsolen till hemmets underhållningshubb.

Man öppnade dock storstilat med en grymt övertygande visning av efterlängtade Halo 4 som introducerar nya, icke organiska, fiender i djungelmiljö i en demo som gränsade till spelfilmskvalité.

I dagsläget är Xbox 360 den bäst säljande konsolen, vilket gjorde att hela presentationen osade av självförtroende.

Förutom att visa upp självkrivna storsäljare som Splinter Cell Blacklist, FIFA 13, Gears of War Judgment, Forza Motorsports Horizon så hade man stort fokus på nya tjänster.

Tv-appar på konsoler är stort i USA och i år får amerikanerna njuta av tjänster som NBA-basket, NHL-hockey, Nickelodeon och musiktjänsten Xbox Music. Den lär tyvärr vara tillgänglig exklusivt för Xbox-fans på andra sidan Atlanten, på grund av förlegade licensregler.

För sportigare spelfans visade sportföretaget Nike upp en nya app, Nike +, som länkar samman fitness-spelande á la Wii Fit med sociala medier. Enligt företaget har man samlat sin expertis för att skapa övningar för atleter, som samtidigt kan spara och visa sina framsteg via, till exempel, Facebook.

Den stora överraskningen var däremot den nya funktionen Smart Glass, som låter spelaren använda sin smartphone, pc eller surfplatta som en extraskärm för allt från extra kontrollfunktioner i spel till att ta med sig sina Xbox-filmer och media på resande fot.

Smart Glass verkar bli en funktion med stora möjligheter och är det största hotet mot Nintendos kommande konsol Wii U, som använder en pekplattekontroll. Funktionerna i Smart Glass verkade täcka de flesta av dem i Wii U-kontrollen, förutom just sjäva kontrollspakarna och knappsatsen. Den möjliggör också surfande, eftersom den kan användas som styrdon och virtuellt tangentbord. Den sistnämnda funktionen har gjort att Microsoft kommer att implementera webbläsaren Internet Explorer för att du ska kunna surfa på din TV.

Man utlovade även en stadig ström av lovande spel för digital nedladdning, till exempel ett nytt South Park-spel och den Kinect-kontrollerade Angry Birds-klonen Wreckateer.

Och när man avslutade med en storslagen trailer av kommande blockbustern Call of Duty: Black Ops lär de flesta Xbox-fans ha fått sitt lystmäte, även om man inte fick se någon ny framtida konsol (vilket ryktena talat för).

Sony

När Sony inledde sin presskonferens natten mot tisdagen så startade amerikanske Sonychefen Jack Tretton med ett långt tacktal till de egna fansen för att de är formatet troget.

Och även om mycket av Sonys framtoning handlar om muskler, volym och Playstation-formatets råstyrka så var det Quantic Dream, företaget bakom interaktiva thrillern Heavy Rain, som fick inleda med sitt kommande spel Beyond Two Souls. Mästerregissören David Cage verkar komma att utveckla det banbrytande berättandet från föregångaren ytterligare. Spelets huvudperson Jodie Holmes kommer att spelas av Oscar-nominerade skådespelerskan Ellen Page, som visade prov på stort digitalt skådespel i en demo som fick det att vattnas i munnen på alla gamers som ledsnat på klichémässiga first person-shooters.

Vidare fortsatte man fresta med plattformsöverskridande spelande mellan bärbara Playstation Vita och Playstation 3 i titlar som Little Big Planet och Super Smash Bros-inspirerade fightingspelet Playstation All Stars Battle Royal (som såg riktigt trevligt ut).

Man fortsatte också att slå ett slag för abonnemangstjänsten Playstation Plus, som lockade med massor av gratis spel och extrainnehåll, och en demos av stortitlar som en specialversion av Far Cry 3 och Ubisofts storspel Assassins Creed.

Man fortsatte även fresta ägare av Android-telefoner med den utlovade Playstation Suite, numera kallad Playstation Mobile, utan att egentligen visa något matnyttigt i spelväg.

Den mest iögonfallande nyheten i Sony-lägret var satsningen Wonderbook – en slags augmented reality-böcker som får liv på din tv med hjälp av Move-kontrollerna och PS Eye-kameran.

Att J.K. Rowlings Book of Spells är först ut i lanseringen kanske kan attrahera Harry Potter-fansen, men i övrigt verkade nyheten inte skapa några större applåder bland besökarna.

Då blev det desto större jubel i bänkraderna då man avslutade med kioskvältaren God of War: Ascension - som fortsätter på det inslagna ultravåldsspåret – och Uncharted-utvecklaren Naughty Dogs nya spel The Last of Us, som ser ut att bli en lyckad blandning mellan efter katastrofen-överlevnad och actionelementen från Uncharted-serien.

Nintendo

Nintendos presskonferens på Nokia Theatre har omtalats som den viktigaste i företagets historia. Efter ett tungt år kantat av ekonomiska bekymmer, och en trögstartad lansering av bärbara 3DS så har många talat om nya konsolen Wii U som Nintendos sista chans som hårdvaruföretag.

Därför hade Nintendo, två dagar innan presskonferensen, släppt en onlinevideo där vd:n Satoru Iwata, metodiskt och knastertorrt, gick igenom konsolens funktioner som nya communityt Mii-verse och den skärmförsedda handkontrollen.

Lika metodiskt inledde Mario-pappan Shigeru Miyamoto presskonferensen med sin visning av Pikmin 3 och hur det charmiga realtidsstrategispelet drar nytta av den nya konsolens alla innovationer.

För Nintendo handlade presentationen i princip uteslutande om spelen, även om man också utlovade uppkopplade videofunktioner som konkurrenterna.

Och visst såg den nya kontrollen och dess möjligheter lovande ut. I video efter video demonstrerades häftiga funktioner med menyer och kontroller på skärmen, rörelsekontroller och möjlighet att använda plattan för att scanna av dolda fiender.

Man gjorde också ett stort nummer av att kunna låta en spelare vara spelledare genom att kunna placera ut och hålla föremål gömda på den separata skärmen.

Precis som med 3DS-konsolens djupverkande skärm känns det däremot som att funktionerna måste upplevas för få grepp om dem fullt ut.

Och för den som klagade på bristen av Super Mario-spel vid lanseringen av Wii och 3DS så har Nintendo lärt sig sin läxa. När Wii U släpps så kommer New Super Mario Bros U att finnas på butikshyllorna.

Av de 23 spel som presenterades så verkar utbudet vara brett, från hardcore-spel som Arkham Asylum: Armored Edition, Zombie U och Aliens Colonial Marines till helgjutna familjetitlar som Lego City och nya spelet Nintendo Land.

Det sistnämnda spelet utlovas att fungera som motsvarigheten till Wii Sports, där spelaren får en försmak av Wii U:s alla möjligheter. Spelet utspelar sig i en nöjespark med attraktioner baserade på Mario, Zelda, Donkey Kong och alla de andra populäraste Nintendoserierna

På grund av lanseringen av Wii U så fick bärbara Nintendo 3DS inte mycket utrymme. Däremot lyckades man i en snabbgenomgång presentera en bunt trygga storsäljare som New Super Mario Bros 2 (släpps redan i augusti!), Paper Mario Sticker Star, Luigis Mansion Dark Moon.

JENS HÖGLIN

Annons
Annons
Annons