Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett äventyr med oändliga möjligheter

/

Media Molecules Little Big Planet har alltid imponerat med sitt minutiöst omfattande skaparläge.
Men vad händer när allt ska paketeras på en bärbar Ps Vita?
Vi har testat och hittat ett stort litet äventyr med oändliga möjligheter.

Annons

Little Big Planet har alltid varit ett imponerande bygge. Playstation 3-versionen lyckas vara både ett vansinnigt snyggt och roligt plattformsspel, samtidigt som det innehåller närmast gränslösa möjligheter att skapa dina egna spel och nivåer.

Genom att spela igenom det ordinarie äventyret, som är ett klassiskt plattformsspel med fokus på realistisk fysik, låser du upp byggstenar som sedan låter dig skapa helt egna spel och nivåer i baneditorn.

Inte helt enkelt att överföra till ett bärbart spel.

Men med kraften hos Ps Vita har de tekniska trollkarlarna på Double Eleven lyckats skapa en stor liten version av spelet som innehåller det mesta från originalet (och en del nya grepp).

Och det tar inte många sekunder in i storyläget innan hakan hänger vid knävecken. Grafiken är vansinnigt snygg och så nära originalet att man gnuggar sig i ögonen.

En trevlig överraskning är också att storyläget känns mer komplett än i tidigare spel, här finns numera en story och ett antal mer eller mindre knasiga sidokaraktärer som följer dig på resan.

Att det faktiskt finns en story höjer motivationen att spela sig igenom äventyret, i motsats till föregångarna där man mest kände sig tvungen att spela fler banor för att skaffa mer föremål att bygga med.

Man utnyttjar också Vitans finesser med touchskärmen, gyron och så vidare till fullo. Till skillnad från andra spel till konsolen känns inslagen klart mer befogade och skänker ytterligare en dimension till spelandet.

Precis som i konsolversionerna (de stora alltså) så kan du bygga egna banor och spel som du sedan laddar kan ladda upp eller ner från Sonys servrar.

Och även här imponeras man av detaljrikedomen. För att bli en fullärd spelmakare krävs ett 60-tal lektioner, som är pedagogiska och lättförståeliga. Däremot känner man ett visst motstånd till att sätta sig i skolbänken, mest på grund av hur omfattande spelmakarläget är.

Det vore faktiskt en idé att skicka med en instruktionsbok, som skulle kunna ge överblick över alla finesser.

Här finns också spelets akilleshäl. Det är inte alla som kommer orka gnugga sig igenom alla exempel, trots att allt är väldigt enkelt att förstå. Jag tror att antalet spelare som verkligen djupdyker i spelets möjligheter är ganska få, vilket visat sig i den myriad av halvkassa gör det själv-nivåer jag tagit del av till Ps3-versionen. Little Big Planets skaparläge är aningen för ambitiöst för sitt bästa, sett till den breda massan av spelare.

Orkar man däremot lära sig editorn så blir man däremot rikligt belönad. Och för alla dem som inte klarar sig förbi den höga tröskeln så får man ändå ett riktigt trevligt plattformsspel som smäller sina föregångare på fingrarna.

I och med att spelets onlinetjänst inte hade aktiverats i skrivande stund har vi inte kunnat testa den.

SPEL: Little Big Planet Ps Vita

Utvecklare: Double Eleven Limited/Nordisk Film

Ålder: 3+

Format: Ps Vita

Genre: Plattform/gör det själv

Betyg: 4/5

Jens Höglin

Annons
Annons
Annons