Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En välgjord mix av lite av varje

/

En nypa ”Arkham Asylum”-fighting, bilkörning á la ”Need for Speed” och ”Burnout” och en öppen stad som i ”Grand Theft Auto”.
Influenserna är många i Square Enix nya actionspel ”Sleeping Dogs”.
Och även om det är farligt med för tydliga influenser så är spelet en riktigt lyckad mix av lite allt möjligt,

Annons

Det har gått hela fem år sedan vi först hörde talas om United Fronts öppna actionäventyr, förlagt till Hong Kongs undre värld.

Ursprungligen skulle det släppas som ett nytt spel. Sedan stöptes det om till ”True Crime: Hong Kong”, för att bli en uppföljare i Activisions ”True Crime”-serie. Men när budgetar överskreds och förseningar var ett faktum så såldes det istället till Square Enix, som inte ville köpa loss varumärket ”True Crime”.

Nu är spelet här, under namnet ”Sleeping Dogs” och låter oss kliva in i rollen som undercover-polisen Wei Shen, som kastar sig rakt in i Hong Kongs undre värld för att infiltrera Triad-organisationen Sun On Yee – en del av den kinesiska maffian.

Shen har själv rötterna i den undre världen, vilket har resulterat i att hans familj mördats, så historien är inte bara ett korståg i lagens namn utan även en oförtruten jakt på personlig hämnd.

Utvecklarna United Front Games har onekligen plockat influenser från en lång rad av de senaste årens mest framgångsrika spel.

Grunden bygger på den beprövade ”Grand Theft Auto”-formeln, med en öppen stad där du flänger runt och utför såväl story- som sidouppdrag.

En stor del av spelets actionsekvenser bjuder på gatuslagsmål där man har influerats starkt av Freeflow-fightingen i ”Batman Arkham Asylum” och dess efterföljare. När du sedan sätter dig bakom ratten för fordonsburna biljaktsscener har man lånat mer än lovligt från såväl ”Need for Speed” som ”Burnout”-spelen.

Vi hittar också stölder från cover-systemet i ”Gears of War” och det slutar inte där.

Att så uppenbart låna av konkurrenterna kan vara livsfarligt, men United Front stjäl med stil och gör det bra. Allt ifrån parkour-inspirerade jakter till fots till de helgjutna slagsmålen fungerar utmärkt, även om spelkameran ibland har en tendens att skymmas av föremål i omgivningarna.

Man lyckas också måla upp en vacker och detaljrik bild av Hong Kong där det myllrar av liv i gränder, på marknader och på de trafikerade gatorna. Och trots detaljrikedomen så puttrar grafikmotorn på i stadig mak.

Ska man vara petig känns karaktärernas animationer lite stela när kameran zoomar in i närbild, men på det stora hela känns historien om Wei Shen trovärdigt iscensatt.

Här finns också gott om små sidospår, som att du kan sjunga karaoke på nattklubbar och träna kung fu på den lokala dojon. Och sammantaget finns det väldigt mycket att göra i den myllrande storstaden.

Även om spelet, till största delen, bygger på en mix av andras idéer så är det en underhållande actionfest som passar som hand i handsken i väntan på efterlängtade ”Grand Theft Auto V”. ”Sleeping Dogs” är en väldigt trevlig kickstart på höstens störtflod av actionspel och jag tror det har alla chanser att bli en av säsongens stora framgångar.

SPEL: Sleeping Dogs

Utvecklare: Square Enix

Utgivare: Namco Bandai

Format: Ps3, Xb 360, pc

Genre: Actionäventyr

Ålder: 18+

Betyg: 4/5

JENS HÖGLIN

Annons
Annons
Annons