Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skuldkris för Peace & Love

/
  • Borlängefestivalen Peace & Love gör en förlust på 13 miljoner kronor.
  • Peace & Loves presschef Ronny Mattsson är bekymrad över festivalens stora förlust, men säger att Peace & Love siktar framåt.

Borlänges stolthet, jättefestivalen Peace & Love, gör en brakförlust på 13 miljoner kronor.
Peace & Loves vd har avgått och grundaren Jesper Heed går in för att rädda festivalen.

Annons

För två år sedan förkunnade Peace & Love stolt att de var Sveriges största festival med 50 000 betalande gäster. Festivalen har vuxit snabbt och bokar världsstjärnor som Jay-Z och Rihanna, men satsningarna har inte burit sig. Efter årets musikfest dras Peace & Love med skulder på 13 miljoner kronor, skriver Dalarnas Tidningar (DT).

Festivalen ska nu förhandla med sina fordringsägare och hoppas på en ackordlösning där de kan skriva ner sina skulder.

– Alla projekt runtomkring har kostat väldigt mycket pengar. Tanken var att skapa fler inkomstkällor, men i stället har det kostat, säger festivalens presschef Ronny Mattsson till TT Spektra.

Han exemplifierar med de satsningar Peace & Love har gjort på Kuba och i Texas, Peace & Loves filmfestival och festivalens skivbolag som avvecklades tidigare under året.

Festivalens vd Dan Sonesson lämnade nyligen sitt uppdrag eftersom han och styrelsen inte kom överens om den framtida inriktningen för Peace & Love. Festivalens grundare Jesper Heed tar nu tillfälligt över rodret och ska personligen att gå in med de pengar som krävs för att rädda festivalen, om fordringsägarna går med på ett ackord.

– Vi skär i våra kostnader och har som mål att öka intäkterna. Vi ska minimera de framtida ekonomiska riskerna. Vi tänker inte hamna i den här situationen igen, säger han till DT.

Även Hultfredsfestivalen fick problem med skenande kostnader för verksamheter runt själva festivalen. Hultsfred kämpade länge med ekonomin och tvingades i konkurs 2010.

Beskedet om Peace & Loves förlust kommer bara några dagar innan den presskonferens där det tyska företaget FKP Scorpio ska presentera sina planer på en ny rockfestival i Norrköping, som arrangeras samma helg som Borlänges musikfest 2013.

FKP Scorpio har tidigare sagt att deras målsättning är att locka 100 000 besökare, men Ronny Mattsson låter sig inte skrämmas utan säger att Peace & Love siktar framåt.

– Den bransch vi jobbar i är tuff och det är ingen nyhet att det finns andra festivaler. Om vi hade varit rädda hade vi nog aldrig kommit så långt som vi har gjort, säger han.

Carl Cato /TT spektra

Annons
Annons
Annons