Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies och personuppgifter
Annons

Orättvis prissättning vid polisinsatser

+
Läs senare
/

Arrangörer i Västernorrland och Jämtland betalar nästan mest i landet för polisbevakning vid nöjesevenemang - medan arrangörer i andra län kommer undan betydligt billigare. - Jag tycker det är fel, säger Anna-Caren Sätherberg (S), polisstyrelsens ordförande i Jämtlands län till SVT Mittnytt.

Den svenska nöjessommaren är i gång och musikfestivalerna avlöser varandra. Framöver väntar bland annat de massiva publikfesterna Peace & Love i Borlänge, Storsjöyran i Östersund och Gatufesten i Sundsvall.

Men nu visar det sig att den kostsamma säkerheten kring arrangemangen har blivit en infekterad fråga.

Inhyrd polisbevakningen kostar nämligen olika beroende på arrangör och polismyndighet - och Västernorrland och Jämtland ligger högt över genomsnittet i landet.

Gatufesten i Sundsvall och Storsjöyran i Östersund betalar enligt grundtaxa - 920 kronor per timme och polis - och den sammanlagda kostanden blir närmare en halv miljon kronor vardera.

Samtidigt kräver polismyndigheten i Dalarna "bara" 100 000 kronor för sin bevakning under Peace & Love.

- Jag tycker det är fel. Det minsta vi borde kunna kräva är att det är lika för alla arrangörer, säger Anna-Caren Sätherberg (S), polisstyrelsens ordförande i Jämtlands län, till till SVT Mittnytt.

Sätherberg har reagerat och skickat en skrivelse till de ansvariga. Men än så länge har hon inte fått någon respons.

- Jag har inte fått något svar på det brevet än, och vi skickade skickade det efter Storsjöyran i fjol. Jag tycker att det är dåligt att man inte svarar. Det finns tydligen regler som man kan tyda lite olika och det tycker jag är djupt olyckligt.

Annons
Annons
Annons
Detta är en annons