Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orättvis prissättning vid polisinsatser

/

Arrangörer i Västernorrland och Jämtland betalar nästan mest i landet för polisbevakning vid nöjesevenemang - medan arrangörer i andra län kommer undan betydligt billigare.
- Jag tycker det är fel, säger Anna-Caren Sätherberg (S), polisstyrelsens ordförande i Jämtlands län till SVT Mittnytt.

Annons

Den svenska nöjessommaren är i gång och musikfestivalerna avlöser varandra. Framöver väntar bland annat de massiva publikfesterna Peace & Love i Borlänge, Storsjöyran i Östersund och Gatufesten i Sundsvall.

Men nu visar det sig att den kostsamma säkerheten kring arrangemangen har blivit en infekterad fråga.

Inhyrd polisbevakningen kostar nämligen olika beroende på arrangör och polismyndighet - och Västernorrland och Jämtland ligger högt över genomsnittet i landet.

Gatufesten i Sundsvall och Storsjöyran i Östersund betalar enligt grundtaxa - 920 kronor per timme och polis - och den sammanlagda kostanden blir närmare en halv miljon kronor vardera.

Samtidigt kräver polismyndigheten i Dalarna "bara" 100 000 kronor för sin bevakning under Peace & Love.

- Jag tycker det är fel. Det minsta vi borde kunna kräva är att det är lika för alla arrangörer, säger Anna-Caren Sätherberg (S), polisstyrelsens ordförande i Jämtlands län, till till SVT Mittnytt.

Sätherberg har reagerat och skickat en skrivelse till de ansvariga. Men än så länge har hon inte fått någon respons.

- Jag har inte fått något svar på det brevet än, och vi skickade skickade det efter Storsjöyran i fjol. Jag tycker att det är dåligt att man inte svarar. Det finns tydligen regler som man kan tyda lite olika och det tycker jag är djupt olyckligt.

Annons
Annons
Annons