Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny satsning för Ebenholt Slappers

/
  • Stående från vänster: Mattias Högberg, Morgan Strelert, Jimmy Asplund. Sittande: Erik Häggblad.
  • Sollefteåbandet inspireras av amerikansk rockabilly och rock and roll.
  • – Vi är ett av de mer etablerade rockabillybanden i Sverige, säger Erik Häggblad.
  • Jimmy Asplund och hans ståbas var med och grundade bandet 2006.
  • Mattias Högberg spelar både piano och gitarr. – Jag ser verkligen upp till Jerry Lee Lewis.
  • – Vi har så kul när vi spelar att vi ibland blir kvar till nästa morgon, säger Morgan Strelert.

Sollefteåbandet har spelningar nästan varje helg. I höst blir det ny skiva och de hoppas på framgång.
– Det ska bli intressant att se hur långt vi kan gå, säger Morgan Strelert.

Annons

De började sin karriär genom att spela på motorcykelklubbar. Det ledde senare till att bilklubbar, festivaler, pubar och dansbanor också blev intresserade.

– Det är en väldigt blandad publik. Det är en av de bästa sakerna med rockabilly, att det tilltalar alla åldrar och att det finns ett skönt gung i musiken, säger sångaren och gitarristen Erik Häggblad.

Ebenholt Slappers bildades 2006 av medlemmarna Erik Häggblad och Jimmy Asplund som spelar ståbas. Trummisen Morgan Strelert tillkom 2008 och Mattias Högberg på piano och gitarr under 2011.

De spelar rockabilly och rock and roll och börjar känna att det går framåt.

– Vi har så mycket spelningar nu, vi åker iväg nästan varje helg, säger Morgan Strelert.

Bandet hämtar sin inspiration från amerikanskt håll. De ser upp till bland annat Stray Cats, psychobillybandet Reverend Horton Heat och rocklegendaren Jerry Lee Lewis.

– Rockabilly är grunden, men vi har breddat med rock and roll. Vi har ett sound med lite mer attityd, säger Erik Häggblad.

När de spelade in sin skiva 2009 fick de ett erbjudande om skivkontrakt hos det engelska skivbolaget Raucous Records. Det tackade de nej till.

– Vi skulle få betalt i skivor och de skulle ha alla rättigheter. Det var en dålig deal och ingenting för oss, säger Jimmy Asplund.

I oktober har de bokat in studiotid och kommer att producera sin nya skiva själva. På den finns bara eget material. Samtidigt ska de börja marknadsföra sig själva, vilket de inte gjort tidigare.

– Det har skött sig själv, men nu provar vi det här. Med tanke på hur många spelningar vi har nu ska det bli intressant att se hur långt vi kan gå med en ordentlig satsning på bandet, säger Morgan Strelert.

Högsta drömmen är att sprida sin musik utanför Norden och att kunna leva på det. I framtiden vill de gärna spela och göra karriär i Japan där det finns en stor rockabillypublik. Naturligtvis vill de även ta sig till USA.

– Det vore kul att sälja lite skivor också. Det ultimata vore att bli stenrik på musiken efter att man har skrivit någon låt alla gillar och har som mobilsignal, säger Mattias Högberg och skrattar.

Bästa spelningen hade de i Örnsköldsvik. Det var på Örnexpo då de fick öppna för The Boppers.

– Det blir det en hel del bra efterfester också. Speciellt kul är det när man hänger och jammar med andra band, säger Jimmy Asplund och får medhåll av de andra.

Annons
Annons
Annons