Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mike tar av masken

/

Mike från hiphopbandet Khumalo har många bollar i luften. Just nu är den förre Kramforsbon aktuell med en ny EP som soloartist.
– Jag är sjukt nöjd. En av låtarna är typ helt inspirerad av Kramfors, säger han.

Annons

Mikael "Mike" Haines Gärding är uppvuxen i Kramfors. Efter cirka ett år på Ådalsskolan flyttade han till Umeå, men han kommer tillbaka till sina rötter varje år.

– Jag har många kompisar kvar i Kramfors, och man möts av mycket kärlek, så det är riktigt roligt varje gång, säger han.

Han är för tillfället aktuell med en ny EP som heter "Masken av". De sex låtarna är på svenska och det ligger en lång, spännande berättelse bakom skivsläppet. Det började med ett bokprojekt som ledde till att Mike och hans syster Cecilia Gärding (andra medlem i bandet Khumalo) bestämde sig för att sätta upp Sveriges första hiphop-opera, "Folkoperan remixed", för att tonsätta boken.

– Operan gick sådär. Den fick bra recensioner, men andra operahus verkade inte så intresserade. Det kostar mycket pengar att sätta upp en opera, säger Mike.

Istället började han jobba med en film som ska vara som en fortsättning av operan, och den har premiär första september i Umeå och Stockholm. Under inspelningarna skrev Mike låtar på svenska för första gången, och fastnade för det.

– Skivan har skapats ur hela det här tumultet. Tre av låtarna kommer från filmen och tre gjorde jag efter. Det är rakare och mer naket att sjunga på svenska på något sätt.

Han berättar vad skivan handlar om.

– En låt heter "hitta sig själv". Det är både en uppmaning och en berättelse om mitt liv. Mycket i samhället gör det svårt att hitta sig själv. Tryck från kompisar och exempelvis reklamer gör det svårt. Man ska våga vara trygg med den man är, det vill jag förmedla.

Med ett annat spår på skivan vill Mike ge sin syn på vad musik ska förmedla för budskap.

– Många ungdomar i dag lyssnar på hiphop som handlar om att man ska vara tuff. Pengar, brudar, vapen och sådant är vanligt i USA, men Sverige är ett så underbart land och jag tycker inte vi behöver den attityden.

På sidan av låtskrivande, manusförfattande till filmen och jobbet med operan har Mike ett heltidsjobb. Han jobbar som ungdomskonsult på Östra skolan i Umeå, åt bland annat ensamkommande flyktingbarn.

– De kommer med mycket bagage och vissa har många problem. Jag ger dem all hjälp jag kan. Det är roligt att jobba med ungdomar, säger han.

Nu tänker han skära ner på det jobbet och istället fokusera på det han verkligen älskar.

– Jag vill ut och spela och synas.

Kanske kommer han tillbaka till Kramfors som artist igen – sist var på stadsfesten och innan det uppträdde han på Gladan. Angående att ha många bollar i luften är Mike lite klyschig.

– Man lever bara en gång.

Annons
Annons
Annons