Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många järn i elden för Per Egland

/

Utansjösonen Per Egland släpper popskiva i höst, leder sexton musiker i New York om två veckor och sjöng på sin egenkomponerade kammaropera alldeles nyligt.
Som om inte det vore nog har han alldeles nyss påbörjat skrivandet av en ny musikal tillsammans med Mikael Niemi.

Annons

Allehanda Nöje kan idag vara först med att berätta att Per Egland och Mikael Niemi sätter upp en musikal tillsammans under Umeå kulturhuvudstadsår 2014. Egland skriver musiken och Niemi skriver text. Musikalen är i startgroparna och Per Egland ser fram emot samarbetet.

- Det ska bli jätteskoj att jobba med Mikael, säger han. Man läste ju Populärmusik från Vittula som 20-åring och han skriver fantastiskt bra. Nu när vi har varit i kontakt ett tag verkar det som att vi arbetar lite på samma sätt också, så det här kan nog bli hur bra som helst.

Musikalen kommer att bli en berättelse om Stor-Nila. Han var en sägenomspunnen man från Västerbotten som under 1800-talet mördade en man, blev inspärrad på Långholmen och när han frisläpptes tio år senare bestämde han sig för att vandra hela vägen tillbaka till sitt Norrland. Stor-Nila blev över 100 år gammal och Egland har tänkt att musiken i musikalen ska fånga inspiration från hans hemtrakter.

- En plan är att göra en djupdykning i den tidens folkmusik i Västerbotten, berättar han. Jag ska ta hjälp av folk som har bra koll på västerbottnisk musik eftersom den kan skilja sig mycket från by till by. Men allt är bara i startgroparna än så länge så vi får se hur det blir i slutändan.

Musikaler är inte det enda som Per Egland har framför sig. Snart är det september och då kommer uppföljaren till hans debutalbum "Slut dina ögon och dröm om Egland" som spelades febrilt på P3. Nya skivan har fått namnet "Allt för din skuld" och där den förra skivan innehöll skildringar om hemorten Utansjö handlar den här mer om den nya hemorten Stockholm.

- Den handlar lite mer om varför folk kommer till Stockholm, men uppväxten och sådant ligger nog och spökar lite i bakgrunden också.Temat på skivan är skuld och ångest egentligen. Jag ska göra en trevligare nästa gång, lovar han och skrattar till.

Precis som på debuten spelar Per Egland alla instrument själv på nya skivan, men det är inget han skyltar med.

- Det är så jäkla svårt, eftersom jag är så noggrann med allt. Jag känner flera trummisar som är mycket bättre än mig, men det slutar med att jag gör allting själv för jag är en sådan hopplös pedant. Jag skulle ha ihjäl den stackaren som skulle behöva ta om och ta om trummorna hela tiden, säger han.

Projekten slutar inte där och snart ska Per Egland till New York för att leda en sextonmanna-ensemble. Tidigare har han varit i London och spelat med en stråkorkester och Egland berättar hur han jobbar deltid i två genrer.

- Jag beskriver min genomsnittsdag som att jag på förmiddagen sitter och komponerar klassiska stycken och på eftermiddagen gör poplåtar. Nu ska jag ju till Manhattan och spela ett instrumentalstycke om några veckor. Till hösten blir det mycket turnerande i samband med att skivan släpps. Fast just nu är det ganska lugnt, det känns bra.

Annons
Annons
Annons