Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malin Olsson vill tända lägerelden

/
  • I sommar leder Malin Olsson
  • Efter att ha lett underhållningsprogram som
  • I sommar leder Malin Olsson
  • I mitten av 00-talet ingick Malin Olsson i bandet NG3, här i mitten omgiven av Linda Karlsson och Andrea Quinteros.

Från Fröken Sverige till ett av SVT:s stora programledarhopp.
Kaptenen i "Sommarlov", Malin Olsson, vill förvandla tv:n till en lägereld med familjeunderhållning av klassiskt snitt.

Annons

I Västra hamnen i Malmö kliver tre personer av och på en färgglad en husbåt. De har näsan i olika manuspapper och ropar saker som "publiken, vad tycker ni?"

Fyra gräsänder simmar runt och skiter i vattnet. Annars är det tomt. Så kommer det inte se ut här den 11 juni. Då, och tio veckor framåt, är det platsen för SVT:s sommarlovsprogram, ett av kanalens flaggskepp, som sänts i olika format i 34 år. Sedan 2010 leds det av 30-åriga Malin Olsson.

Det är för att repetera första veckans program som hon tillsammans med programledarkollegorna Joni Söderström Winter och Kristoffer "Kringlan" Svensson kliver runt där vid vattnet.

– En applåd för det, ropar Malin Olsson mot den tomma kajkanten.

Det senaste året hon lett några av kanalens största underhållningssatsningar. När hon nu återvänder till "Sommarlov" gör hon det som ett av SVT:s stora löften.

Står man kvar ett tag vid repetitionerna ser man tecknen. Flera förbipasserande stannar till för att fotografera. Och i kön till lunchen får hon skriva autografer.

– De senaste åren har jag jobbat som en galning. Det har gått bra. Jag har fått förtroende att göra många olika saker.

Malin Olsson var redan en profilerad barn- och ungdomsprogramledare när hon förra året och under vintern fick göra "Helt magiskt", med Marie Serneholt, och "Minuten", helgunderhållning av klassiskt snitt på bästa sändningstid.

– Det har varit min stora dröm att få göra riktigt stor och pampig familjeunderhållning. Nu har jag verkligen kommit dit. Jag älskade den typen av lägerelds-tv själv när jag var yngre. Det var inte bara tv-programmen i sig, utan själva gemenskapen med familjen eller kompisarna som uppstod kring dem. Sedan är jag också en exhibitionistisk person, säger hon.

Men det började någon helt annan stans. 2001 deltog en 18-årig Malin Olsson i "Fröken Sverige". När rösterna hade räknats och tävlingen avgjorts var det mot henne som strålkastarna riktades.

– Det var en konstig känsla. Från att ena stunden vara ingen för att i nästa stund verkligen vara i blickfånget.

Malin Olsson, en enligt henne själv väldigt vanlig tjej från ett arbetarhem utanför Orsa, var plötsligt Fröken Sverige. I dag är hennes känslor kring det som trots allt startade hennes karriär blandade.

– Hade jag fått frågan om att göra det i dag hade jag troligtvis inte gjort det. Men då kändes det rätt.

Känner du som programledare för barn att du har ett ansvar för att peppa och förmedla självkänsla?

– Absolut. Det känns ändå som jag kommer ut där med power och inte viker ner mig för saker. Det tycker jag är ett bra riktmärke för tjejer. Jag är kapten, jag bestämmer.

Fakta - Malin Olsson om...

• ... Melodifestivalen: "Det har varit min stora dröm att leda det. Men det har jag sagt så jäkla många gånger att jag börjat bli trött på mig själv. Nu vill jag bara bottna och vara, och ha kul. Man kan jaga hur mycket som helst. Men det är först när du trivs och har roligt som det blir riktigt bra. Och då kommer de där grejerna till dig."

• ...förebilder: "Alla som var barnprogramledare när man själv var liten, som Peter Settman och Gry Forssell. Dem har jag verkligen som förebilder. Det har också gått extremt bra för många av dem."

• ... sin bakgrund: "Jag kommer från en arbetarfamilj, jag har inte insett det förrän nu. För mig har det inte funnits några klasser, utan bara tänkt att det finns dem som har det jäkligt bra, och sen alla vi andra, ganska lika och vanliga människor."

• ... fritiden: "Jag tycker om att ha kul, jag älskar när det är fest. Jag tycker livet är en fest! Musik är min stora passion, och så reser jag mycket."

Arvid Jurjaks /TT spektra

Annons
Annons
Annons