Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Loney Dear dubbelt lokal-aktuell

/
  • Emil Svanängen går under artistnamnet Loney Dear och har hyllts för sin musik både i svensk press och utomlands. I veckan är han dubbelt aktuell i Ångermanland när han uppträder i Näsåker och Härnösand.

Han är en av Sveriges mest hyllade popartister utomlands och har prisats av Bon Iver.
Själv tycker Emil Svanängen, som gör musik under namnet Loney Dear, att hans karriär går långsamt.
I veckan är han dubbelt aktuell med två festivalspelningar i Ångermanland.

Annons

För Emil Svanängen tog det tid att inse hur konstig hans musik låter. Det är i alla fall vad han själv tror.

– Den är inte helt självklar, det har jag förstått. Ska man lyssna så måste man ta sig lite tid. Den kanske känns seg, men det finns mycket under ytan. Om man ska beskriva den så är det nog en blandning av jazz, klassiskt och soul. I USA finns ett uttryck som heter folky, inte folk utan folky. Den beskrivningen tycker jag om, säger han.

När albumet "Hall music" släpptes i oktober förra året möttes det av strålande recensioner. Allehanda Nöjes recensent gav Loney Dear full pott och beskrev musiken som "outsägligt vackert". Rockjournalisten Jan Gradvall jämförde Emil Svanängen med The Beach Boys-sångaren Brian Wilson och menade att Svanängen är den enda i samtida popmusik som är "lika gränslöst ambitiös, lika musikaliskt överbegåvad och skriver lika svidande vackra sångarrangemang" som honom.

– Jag tror att han syftar på att jag försöker ha ett långsiktigt perspektiv i det jag gör. Det är svårt ibland eftersom jag vill slå igenom snart, men det är samtidigt nödvändigt eftersom min karriär går så långsamt.

Trots att vid 33 års ålder ha blivit hyllad både i svensk press och utomlands tycker Emil alltså varken att han slagit igenom eller att karriären går särskilt fort framåt.

– Det finns en punkt när man når en kritisk massa av lyssnare och dit känner jag inte att jag kommit än. Det är fortfarande många frågetecken när jag berättar vad jag gör. Samtidigt fanns det journalister som beskrev mig som veteran när de recenserade "Hall music". Det är rätt fascinerande, en veteran utan genombrott.

Själv minns Emil ett erkännande han fick när han badade i en tysk sjö förra sommaren och Bon Iver simmade fram, pekade på honom och såg chockad ut.

– Jag visste inte riktigt vem han var då, men det har ju blivit väldigt tydligt under den gångna vintern. Tydligen hade mitt album "Loney, noir" betytt mycket för honom.

"Allsång på Skansen"-publik eller inte - när han uppträder i Ångermanland lovar han en känslofylld stund.

– Visst vore det roligt med ett genombrott, men jag har också börjat inse att man inte behöver hålla på och värdera sig själv med olika framgångsmått. I alla fall inte de som är de klassiska för en svensk artist. Jag har ingen stabil karriär, men min publik är stabil genom att den är internationell. Det viktigaste för mig i dag är huruvida jag kan känna mig nöjd med det jag gör.

Loney Dear uppträder på fredag på Urkult i Näsåker och på lördag i Härnösands domkyrka under endagsfestivalen Broöppning.

Annons
Annons
Annons