Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LeMarc är tillbaka efter cancern

/
  • Peter LeMarc är aktuell med det nya albumet
  • Peter LeMarc började skriva låtar till skivan vintern 2011. Några månader senare hade han 25 låtar som sedan resulterade i ett album med 11 spår.
  • Peter LeMarc fick beskedet om cancern 2009. Nu är han färdigbehandlad men går fortfarande på kontroller.

Efter några tuffa år med cancerbehandlingar och två nära vänners bortgång släpper Peter LeMarc ett nytt album – som hyllas av Allehanda Nöjes recensent.

"Svag doft av skymning" är den första skivan med nytt material på fem år, men någon turné är det inte tal om.

Annons

När vännen musikjournalisten Lennart Persson gick bort i cancer 2009 genomgick Peter LeMarc en hälsokontroll och fick beskedet att han hade en aggressiv tumör. Han beskriver det som ett hårt slag, men mer än så vill han inte gå in på sin egen sjukdom. En tid efter behandlingar, två vänners död och ett upplevt svek i samband med den inställda turnén hösten 2010 började LeMarc skriva låtar igen.

– Livet måste på något sätt kännas meningsfullt och då måste man ge sig själv saker som gör livet meningsfullt. För mig är det musik.

"Svag doft av skymning" är sorglig utan att vara mörk. Den är präglad av det han varit med om de senaste åren, men han framhåller att den inte är någon "cancerplatta".

– Det är klart att skivan är färgad av det som har hänt. Lennarts död, vännen Douglas död, min cancer. Men det behöver du inte veta för att lyssna på den. Det finns ingen text som nämner ordet cancer eller ens död.

Den första låten han skrev var "Memphis i himlen" som handlar om hans känslor efter Lennart Perssons död. Men det är det sista spåret "Den nakna sanningen" som starkast förmedlar skivans budskap - att försöka acceptera och tänka "så här blev det".

– Det finns saker i livet som man inte kan rätta till. En anhörigs död eller ett sjukdomsbesked. En del säger att det går med positivt tänkande. Bullshit säger jag, det går inte. Jag menar inte att man ska tänka negativt, men en viktig ledtråd är att försöka acceptera.

Det är 25 år sedan han fick sitt genombrott. De många guldskivorna och Grammisplaketterna som pryder rummet på övervåningen i hans villa vittnar om att karriären varit lång och framgångsrik. Den röda tråden genom de låtar han har släppt är att han hela tiden har skrivit där han står, utifrån sin verklighet och sina drömmar.

– Det är som ett tåg med en massa hållplatser där människor kliver på, och kanske av, efterhand. Jag är inte så unik att inte folk kan identifiera sig med de saker jag varit med om.

Jämfört med många andra artister har LeMarc varit sparsam med livespelningar. Senaste turnén var 2007 då biljetterna sålde slut på några minuter. Trots det nya albumet har han inga planer på att ge sig ut på turné nu.

– Jag har ingen lust. När jag gör någonting blir det en sådan stor apparat. Det är som att starta ett världskrig och planera invasioner. Och då hinner jag varva upp mig och känna av scenskräcken.

Sally Henriksson /TT spektra

Annons
Annons
Annons