På allehanda.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

LeMarc är tillbaka efter cancern

+
Läs senare
/

Efter några tuffa år med cancerbehandlingar och två nära vänners bortgång släpper Peter LeMarc ett nytt album – som hyllas av Allehanda Nöjes recensent. "Svag doft av skymning" är den första skivan med nytt material på fem år, men någon turné är det inte tal om.

När vännen musikjournalisten Lennart Persson gick bort i cancer 2009 genomgick Peter LeMarc en hälsokontroll och fick beskedet att han hade en aggressiv tumör. Han beskriver det som ett hårt slag, men mer än så vill han inte gå in på sin egen sjukdom. En tid efter behandlingar, två vänners död och ett upplevt svek i samband med den inställda turnén hösten 2010 började LeMarc skriva låtar igen.

– Livet måste på något sätt kännas meningsfullt och då måste man ge sig själv saker som gör livet meningsfullt. För mig är det musik.

"Svag doft av skymning" är sorglig utan att vara mörk. Den är präglad av det han varit med om de senaste åren, men han framhåller att den inte är någon "cancerplatta".

– Det är klart att skivan är färgad av det som har hänt. Lennarts död, vännen Douglas död, min cancer. Men det behöver du inte veta för att lyssna på den. Det finns ingen text som nämner ordet cancer eller ens död.

Den första låten han skrev var "Memphis i himlen" som handlar om hans känslor efter Lennart Perssons död. Men det är det sista spåret "Den nakna sanningen" som starkast förmedlar skivans budskap - att försöka acceptera och tänka "så här blev det".

– Det finns saker i livet som man inte kan rätta till. En anhörigs död eller ett sjukdomsbesked. En del säger att det går med positivt tänkande. Bullshit säger jag, det går inte. Jag menar inte att man ska tänka negativt, men en viktig ledtråd är att försöka acceptera.

Det är 25 år sedan han fick sitt genombrott. De många guldskivorna och Grammisplaketterna som pryder rummet på övervåningen i hans villa vittnar om att karriären varit lång och framgångsrik. Den röda tråden genom de låtar han har släppt är att han hela tiden har skrivit där han står, utifrån sin verklighet och sina drömmar.

– Det är som ett tåg med en massa hållplatser där människor kliver på, och kanske av, efterhand. Jag är inte så unik att inte folk kan identifiera sig med de saker jag varit med om.

Jämfört med många andra artister har LeMarc varit sparsam med livespelningar. Senaste turnén var 2007 då biljetterna sålde slut på några minuter. Trots det nya albumet har han inga planer på att ge sig ut på turné nu.

– Jag har ingen lust. När jag gör någonting blir det en sådan stor apparat. Det är som att starta ett världskrig och planera invasioner. Och då hinner jag varva upp mig och känna av scenskräcken.

Sally Henriksson /TT spektra

 • Peter LeMarc

  • Född: 1958 i Trollhättan.

  • Bor: I Bagarmossen i Stockholm.

  • Familj: Hustru och två vuxna barn.

  • Aktuell med: Albumet "Svag doft av skymning" som släpps den 26 september.

  Fakta - LeMarc om...

  • ...albumtänket: "Jag är antagligen dinosaurie men jag tycker att ett album ska hålla ihop. Det har varit ett minutiöst arbete att lägga låtarna i en viss ordning. Det är ungefär som en roman. Tänk dig att du laddar hem fyra sidor ur en roman, hur kul är det?"

  • ...kändisskapet: "Jag vill inte vara kändis. Jag avskyr ordet. Jag är Peter. Jag kan inte vara någon låtsasfigur som är LeMarc."

  • ...skrivprocessen: "Jag samlar på mig idéer av allt från en halv vers till ett ord jag tycker är vackert eller en film. Sen lägger jag dem i en låda som ett brev till mig själv och när det är "bokföring" sätter jag mig ned och börjar skriva. En låt ska ta högst tre timmar att skriva. Sedan har jag inte tålamod längre."

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons