Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låtarna som är fotbollens soundtrack

/

Fotboll och musik hör ihop. Fråga vilken vrålsjungande läktarsupporter som helst.

I och med att EM startar i dag pratar vi fotbollslåtar med Staffan Hellstrand och listar dängorna du inte kan glömma.

Annons

Det finns musikalitet i fotboll. I själva spelet. Lagspelet är ett slags koreografi, lirandet kan vara lika stor underhållning som en rockkonsert och på det viset är fotboll och musik intensivt sammankopplade.

Det säger Staffan Hellstrand och han borde veta, eftersom han både är musiker och upphovsman till EM-låten anno 2000: "Explodera".

Uppslagsverket Wikipedia presenterar en torrare beskrivning: "ofta framförd av en känd artist, ibland av fotbollslaget självt, och har en långsam refräng med enkel melodi, som ska kunna sjungas från en läktare". Oavsett vilken man föredrar är fotbollslåtarna svåra att ducka för.

När Staffan Hellstrand fick frågan om han ville skriva sin egen EM-låt tog det honom ungefär en sekund att tacka ja. Han, som följt landslaget sedan barnsben, blev ohyggligt glad och hedrad. Sedan tog det inte lång tid innan "Explodera" var född.

– Det var inte så svårt. Den rann ur mig. Jag hade ett embryo till låt i huvudet, och sedan gick det ganska fort, säger han.

Hans eget recept följer beskrivningen ovan ganska bra: "Det ska vara lite kamptext, lite 'vi är på gång', och en trallig refräng. Det får inte vara för banalt och inte FÖR mycket allsång". Han sneglade dessutom på Frankrike och den klassiska hejaramsan "Allez les bleus", som i "Explodera" blev textraden "Gå, gå gula, gå, gå blåa".

Hellstrands låt stötte dock på oväntat motstånd när den kom ut - samma år släppte Markoolio sin låt "Mera mål". Två fotbollslåtar av fullkomligt olika karaktär, och om den krocken har Hellstrand bara en sak att säga:

– För mig finns ingen humor i en sådan här låt, som det gör i Markoolios. För mig är det allvar.

Vilken är din egen favorit bland fotbollslåtarna?

– Jag tycker mycket om New Orders "World in motion", men det är nog för att jag gillar dem som band. Och Magnus Carlson har gjort en väldigt fin låt om Söderstadion.

Hur viktigt är det med en officiell låt under ett mästerskap?

– Jag tror att det kanske är viktigare för klubbarna att ha en kamplåt som kan spelas ofta. Landskamp-låtarna är aktuella vid ett enskilt tillfälle. Men om det går bra för laget blir den lätt en signaturlåt, som 1994.

Fotnot: EM i fotboll äger rum i Polen och Ukraina 8 juni till 1 juli.

FAKTA - FOTBOLLSLÅTAR UNDER LUPP

"När vi gräver guld i USA" - GES:

Sveriges officiella låt under fotbolls-VM 1994 har en rätt stark refräng, det ska medges. Men introt (lätt svajig gitarr med någon slags blaskig effekt), eller versen (tre pojkmän tävlar i vem som kan sjunga mest nasalt), eller tonartshöjningen - på allvar?

Det är svårt att förstå hur GES fotbollsdänga kunde bli den dominerande landsplågan 1994. Om man inte var 14 år den sommaren. För den som var det räcker det att någon muttrar orden "Till alla dem" för att Brolins frisparksmål, Dahlins flygande nick eller Ravellis magnifika straffräddning ska spelas upp för ögonen. Det blev brons för det svenska fotbollslandslaget, men försök klå "Sverige VM 1994" på Youtube.

"You'll never walk alone" - Gerry and The Pacemakers:

Låten som från början var en musikal-låt, som blev Liverpools hymn framför alla. Låten har spelats in av artister som Patti LaBelle, Frank Sinatra och Elvis Presley, men det var Liverpoolgruppen Gerry and The Pacemakers version som blev Liverpools FC:s officiella låt i början av 60-talet. Låten sjungs med stor inlevelse av supportrarna på lagets hemmamatcher och orden "You'll never walk alone" pryder även klubbmärket och ingången till lagets hemmaarena Anfield. Lyssna till exempel på Pink Floyds låt "Fearless" på skivan "Meddle", i slutet av låten har bandet samplat Liverpoolfansen.

"Just i dag är jag stark" - Kenta:

Tony Labidi, Aapo Sääsk och Kenneth Gustafsson, den senare stort Hammarby-fan och mer känd som Kenta, skrev låten som skulle komma att bli synonym med Bajen. Kenta blev ett namn för den stora publiken genom Stefan Jarls filmtrilogi "Dom kallar oss mods" (1968), "Ett anständigt liv" (1979) och "Det sociala arvet" (1993). Låten finns med på albumet "Kenta" från 1979, och är kanske den som ligger supportrarna varmast om hjärtat. Kenta hann uppleva Hammarbys hittills enda SM-seger för herrar, 2001, innan han gick bort två år senare. Det Bajen-fan som vandrade på Södermalms gator i Stockholm den där SM-kvällen och inte fällde en tår när supportrarna sjöng Kentas låt, är förmodligen gjord av sten.

"Vi gör så gott vi kan" - Schytts och VM-truppen:

Ytterst få svenskar kände år 1978 till begrepp som "bostadskarriär", "entreprenörskap" eller "livsstilscoach". Ändå var det troligen ännu färre som inte kände till Ralf Edström eller Bosse Larsson, profilerna i det svenska landslag som tävlade när fotbolls-VM avgjordes i Argentina. Det här var ganska exakt 32 år innan Blondinbella publicerade sin självhjälpsbok "Egoboost" och Schytts som skrev den officiella VM-låten fastnade för ett trevlig dansbandssväng och en refräng med alldeles lagom höga ambitioner. "Vi gör så gott vi kan", sjöng Schytts och VM-truppen i enstämmig fotbollskör. Hur det gick för landslaget? En oavgjord, två förluster, sist i gruppen och trettonde plats i turneringen, snäppet över Iran.

"World in motion" - New Order:

"World in motion" är britterna i New Orders hittills enda listetta. Den skrevs direkt för engelska herrlandslaget till VM 1990, och är en av de låtar som brukar gillas även av icke fotbollsfanatiker. Från början hette låten "E for England" men det brittiska fotbollsförbundet fick kalla fötter och ville inte riskera en eventuell koppling till drogen ecstacy. Sagt och gjort - fotbollsvärldens PK-sida vann, låten bytte namn, och hiten var ett faktum.

Fler fotbollslåtar:

"Eisern union" - Nina Hagen, "In med bollen" - Markoolio, "Waka waka (This time for Africa)" - Shakira, "Global Fussball ok" - Tyskarna från Lund, "The time of our lives" - Toni Braxton och Il Divo, "More than a game" - Peter Jöback och Towe Jaarnek, "Vi hänger me" - Nacka Skoglund, "Vi är svenska fotbollsgrabbar" - Georg Ericson och landslaget, "Vi ska till VM" - Magnus Uggla,

Sara Haldert /TT spektra

Annons
Annons
Annons