Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsfinal hägrar i Bollsta

/
  • Härnösandsbandet Atomic Age, som för drygt en månad sedan vann länsfinalen av Musik Direkt, tävlar i kvällens UKM-länsfinal.
  • Emma Granholm från Sollefteå är en av deltagarna på UKM-länsfinalen.
  • Ö-viksbandet Against the Fear deltar också i länsfinalen.

I kväll, lördag, hålls årets länsfestival av Ung Kultur Möts, UKM, på Folkets Park i Bollstabruk.

Som vanligt är utbudet - minst sagt - brett inom det kulturella området.

Annons

I kväll hålls länsfestivalen av UKM, forumet då hårdrockare, folkdansare, konstnärer, skådespelare, poeter och bolltrollare delar scen och utbyter erfarenheter med varandra.

– I år hålls denna kreativa urladdning i Bollstabruk. Redan under fredagen invaderade de flesta deltagarna, som alla är mellan 13 och 20 år, Bollstabruks Folkets Hus för att förbereda scenakter och konstens vernissage, säger Erik Maj Gunnarsson, länssamordnare av UKM.

Varje år är det drygt 6000 unga kulturutövare som deltar på UKM:s olika festivaler runt om i landet. På Västernorrlands länsfestival finns representanter från större delen av länet. Finaldeltagarna har valts ut från respektive lokala festivaler runt om i länet av en urvalsgrupp.

– Totalt handlar det om 33 scenakter och 16 konstnärer. Sammanlagt deltar 90 ungdomar, berättar Gunnarsson.

Gunnarsson påpekar också att UKM handlar om mer än bara att visa upp sitt skapande eller uppträdande.

– En minst lika viktig beståndsdel är mötet. Under dessa två dagar kommer deltagarna att kunna jamma, spela spel, kolla film, gå på diverse workshops, med mera, berättar han.

Temat för i år är den lokala historien.

– Ådalens lokala historia har ju haft en egenhet att påverka även övriga landets utveckling. Därför kommer vi att titta på delar av "Ådalen 31" och Emil-filmerna, och även prata via Skype med inspelningsledaren för båda dessa projekt, Elisabeth Fahlén Lee. Vinterscenerna till Emil-filmerna spelades även de in i Bollstabruk, mycket tack vare att man redan hade positiva erfarenheter av bygden, berättar Gunnarsson

Ett femtontal av länsfinalens deltagare väljs ut för att åka till Riksfestivalen i Säffle den 17-19 juni.

Annons
Annons
Annons