Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraa-kulturen blomstrar underallt

/
  • De sex egensinniga pusselbitarna som utgör helheten Kraa.
  • I en trång replokal övar Kraa just nu stenhårt inför en spelning på releasefesten för deras kommande skiva
  • Basisten Maria Horn, tillsammans med pianisten Agnes Kågström och fiolspelande Sara Parkman.
  • Fiolspelaren tillika sångaren Marta Forsberg hårt fokuserad under bandets repetition.

Vid ett flertal tillfällen har Härnösandsgruppen Kraa aviserat att de sannolikt gjort sin sista spelning.

Men när gruppen nu snart släpper sin debutplatta är sextetten mer levande än någonsin.

– Vi har massa projekt på gång och vill ut och spela så mycket som möjligt, säger trummisen Fanny Rapp.

Annons

Se Jennie Johanssons ljudbildspel

Sedan starten 2005 har Kraa, med sitt svårdefinierade och unika folkmusikelectrosound, traskat sin egen väg. Det har bland annat resulterat i fina priser på Musik Direkts riksfinal 2007 och i flertalet spelningar, både inom och utom Sveriges gränser.

Men efter gymnasietiden blev det allt svårare att hålla ihop bandet. Bandmedlemmarna flyttade från residensstaden och spreds geografiskt över Sverige. Därför kändes det nära att lägga instrumenten och bandet på hyllan.

– Det kändes svårt att hålla ihop bandet. Men med en hel del pusslande i allas scheman så går det, förklarar Sara Parkman.

Numera bor Salka Hellbacka i Skogsby på Öland, medan Fanny Rapp och Agnes Kågström bor i Sköldinge utanför Katrineholm. Marta Forsberg, Sara Parkman och Maria Horn är numera Stockholmare. I skrivande stund är dock samtliga sex medlemmar, som alla studerar på antingen folkhögskola eller universitet, hemma i Härnösand.

När Allehanda Nöje besöker bandets replokal, vid Parkaden i Härnösand, finslipas och repeteras bandets nya låtar. Målet är att allt ska låta i det närmaste perfekt när det vankas releasefest för deras debutskiva den 22 januari på krogen Högkvarteret i Stockholm - samma dag som skivan släpps.

– På grund av den geografiska spridningen har det tagit drygt ett och ett halvt år att jobba fram den här skivan. Men samtidigt har vi inte haft bråttom, utan jobbat framåt på en avslappnad nivå, säger Sara Parkman.

– Vi har gjort allt på skivan, från studio till tryck, så nu när skivan äntligen släpps känns det riktigt bra, fyller Salka Hellbacka i.

Nya "Finns Underallt", som är en EP innehållande totalt fyra låtar, är släppt genom Härnösandsrotade skivbolaget Groover Recordings.

– Vi har verkligen haft bra stöttning av Groover-gänget. Vi hade ju tänkt lägga av, men de har hela tiden peppat oss att köra vidare, säger Marta Forsberg.

"Finns Underallt" beskrivs av bandmedlemmarna som "kraaig", skapt i vad de själva kallar för "kraa-kulturen". Låttexterna är inte alltid prioriterade, men handlar ofta om i vilken situation bandet är i.

– Eftersom vi är väldigt olika som både människor och musiker blir Kraa som lite av ett hoplagt pussel, innehållande ett flertal stilar och genrer. Tanken är att vårt sound ständigt ska utvecklas, eftersom vi alla vill experimentera med vår musik, säger Agnes Kågström.

– Kraa är inte bara musik. Det är så mycket mer, fastslår Sara Parkman.

Efter releasefesten tillika skivsläppet om drygt två och en halv vecka, sätter bandet upp nya mål.

– Vi vill ut och spela så mycket som möjligt, helst hela våren och sommaren. Vi har dessutom en par intressanta projekt och låtar på gång, säger Maria Horn, som är basist i ett Kraa som i skrivande stund förmodligen är mer levande än någonsin.

Annons
Annons
Annons