Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalle rockar på Gussjönoret

/

På lördag är det rockfestival på Gussjönoret och då kommer Kalle Moraeus och Orsa Spelmän Band dit för att spela.
Kalle Moraeus utlovar allt möjligt i musikväg, till och med några schlagerlåtar.

Annons

Kalle Moraeus har spelat i Ångermanland många gånger, men en av gångerna minns han extra väl. Det var efter en spelning i Härnösand som en man kom dundrande in bakom scenen med en stor bibba papper i handen.

Mannen pratade oavbrutet och det visade sig att han hade med sig en komplett uppställning av hela Kalle Moraeus släkt som han hade forskat fram. Han berättade om alla släktingarna och kunde gå långt bak i tiden. Det visade sig att Kalle är släkt med både Lasse Berghagen och Helen Sjöholm.

– Det blev som en revolution i mitt liv. Det var konstigt, jag satt bara och gapade, här var plötsligt alla mina släktingar framför mig, säger Kalle.

Mycket av släktforskningen användes sedan när Kalle var med i "Vem tror du att du är?", ett program där kända personer får hjälp att forska om sin släkt.

Just nu har han många järn i elden. Samtidigt som han turnerar över hela landet försöker han ta motorcykelkörkort och sparka i gång sitt företag hemma i Dalarna. I september börjar en andra säsong av tv-programmet "Moraeus med mera". Bland gästerna nämner han The Hives, Loreen, Lasse Berghagen, Mando Diao och Europe.

Trots att han verkar ha mycket att göra och lite tid över för annat märks Kalles passion för musiken tydligt. Han tror att framtiden för spelmän är ljus, trots att han tycker att folkmusiken syns väldigt lite i media.

– Det är en levande kultur som kommer att fortsätta länge. Jag har märkt av ett oerhört stort drag på fiolspel i kommunerna runtom i Dalarna. Folkmusiken är en del av vår identitet, säger Kalle.

För den som vill lära sig att spela ett instrument rekommenderar han gitarr.

– Gitarr är socialt och trevligt. Mandolin är också bra och ukulele är enkelt, säger Kalle.

På lördag hålls Rock'n'roll Summer på Gussjönoret utanför Härnösand och Kalle Moraeus och hans band är det stora dragplåstret.

– Vi ska spela en blandning av olika musikstilar. Visa, rock, jazz, ja allt möjligt. Till och med några schlagerlåtar, säger Kalle.

Andra band som spelar på lördag är The Refreshments, Little Gerhard and the Tom Rocker Band och Linda Gail Lewis.

Annons
Annons
Annons