Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan från Ö-vik har med låt på Wikileaks skiva

/
  • Johan W Ekman från Bjästa och Örnsköldsvik upprördes när han såg Wikileaks video
  • Johan W Ekman.

När Johan W Ekman från Bjästa såg videon "Collateral murder" reagerade han starkt.

Och skrev låten "B Manning".

Nu finns den med på Wikileaks samlingsskiva "Beat the blockade".

Annons

I snart två år har organisationen Wikileaks levt under den finansiella blockad som en rad amerikanska banker och finansinstitut drog igång i december 2010.

Det är också därför som nu skivan "Beat the blockade" ges ut. För att dra in pengar och stötta Wikileaks arbete med att avslöja och publicera obehagliga sanningar.

Att Bjästasonen Johan W Ekman kom att medverka med en av tolv låtar på skivan beror på videon "Collateral murder" (ung. "Mord på civila").

I den drygt 17 minuter långa Wikileaksvideon på Youtube ser man hur två amerikanska stridshelikoptrar skjuter ihjäl ett antal civila människor på öppen gata i östra Bagdad sommaren 2007.

Bland de dödade fanns även två av medieföretaget Reuters anställda, en chaufför och en fotograf. I videon kan man också följa de amerikanska soldaternas konversation under dödandet.

– Jag skrev min låt, "B Manning", baserat på den känsla jag fick när jag såg videon. I refrängens första mening säger jag också "We´ve seen this...". Det är för att visa att även en vanlig svensk känner till händelsen, säger Johan W Ekman.

Den amerikanske armésoldaten Bradley Manning arresterades i Irak i maj 2010, misstänkt för att ha överlämnat hemliga handlingar till Wikileaks.

Sedan dess har Mannings suttit fängslad utan rättegång. Enligt uppgifter planeras rättegången hållas i februari nästa år.

Förra våren, i mars-april 2011, kontaktades Johan B Ekman av Wikileaks.

– De frågade mig om de fick ge ut min låt på en skiva tillsammans med andra sånger och låta pengarna gå till Wikileaks för att bekämpa blockaden som stoppat utbetalningen av pengar till organisationen.

Vad handlar texten i "B Manning" om?

– Den handlar om att vi sett händelsen med helikoptrarna. Det är en antikrigssång om att man inte kan kriga bort sanningen.

– Det känns väldigt häftigt att få vara med i en så stor rörelse, säger Johan W Ekman om att Wikileaks valt att ha med hans låt på skivan.

– Många ifrågasätter ju om det är en rumsren organisation, men jag tror ju mer på att sprida sanningen. Öppna och schysta kort, helt enkelt. Det känns också ganska ballt att en musiktidning som Rolling Stone skrivit om skivan.

Johan W Ekman är född och uppväxt i Bjästa och Örnsköldsvik. För tolv år sedan flyttade han till Stockholm och arbetar i dag som ställningsbyggare på oljeriggar i Nordsjön.

Musik och låtskrivande har alltid varit en viktig del i hans liv.

– Jag gick utbildningen Musikmakarna det första året som den fanns i Örnsköldsvik och har alltid skrivit låtar. Numera har jag en grupp, Priyantha, tillsammans med en rappare där jag sjunger.

– Nu hoppas jag att Bradley Manning blir frigiven. Han har bara gjort det han kände att han måste – avslöja sanningen, säger Johan W Ekman.

Fotnot: Såväl videon "Collateral murder" som låten "B Manning" finns att se och lyssna till på Youtube.

Annons
Annons
Annons