Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ingen sommar utan Norrland"

/
  • Martin Eriksson, som är mest känd som E-type, uppträder på Härnösands stadsfest i kväll.

Martin "E-type" Eriksson är mannen under Sveriges lockigaste hår som ikväll tar plats på scenen på Mellanholmen i Härnösand.
Med låtar som "Life" och "Here I go again" rivstartar han Stadsfesten klockan halv elva ikväll.

Annons

– Jag har alltid inställningen att det kommer bli fantastiskt bra, säger Martin inför den stundande spelningen.

Även om han gör sin första spelning i Härnösand är området kring staden inte nytt. Både besök hos släktingar och en skyttetävling har lockat upp honom till Ångermanland flera gånger tidigare.

Inför kvällens show säger Martin att man kan vänta sig en riktig partystämning.

– När man har hållit på med musik i 18 år som jag har är det viktigt att variera sig och jag har lämnat hårdrocksstilen och kör mer disco nu, säger Martin.

Under sommaren har artisten 25 spelningar runt om i Sverige på både små och stora scener. Senaste spelningen för några dagar sedan ägde rum i Svedala och då befann sig 5000 i publiken.

– På mindre platser får man en helt annan kontakt med publiken, då ser jag när de dansar och sjunger med till låtarna, säger han och berättar att det är härligt att se hur blandade åldrarna är på de som kan hans låttexter.

Trots att E-type varit i gång sedan sin första singel som släpptes 1994 erkänner han att det inte bara är artisten som gör en föreställning bra eller dålig. Att tekniken fungerar som den ska är steg ett i vägen mot en lyckad spelning.

– Mycket hänger på publiken också, är det bra stämning hos dem märks det tydligt, säger han.

Den mest avgörande delen är dock den som går att kontrollera minst, nämligen vädret. Helst av allt önskar E-type att solen ska skina och regnet hålla sig borta. Trots att artisten livnär sig på sitt artisteri ser han det numera som en hobby.

-Jag har världens bästa sommarjobb, säger han glatt.

Under sommaren jonglerar E-type turnerandet med en flytt och jobb på sin restaurang i Gamla stan i Stockholm. På frågan om han hinner få någon semester blir svaret snabbt nej. Det snabba tempot fortsätter även i höst då han ger sig ut på turné med flera andra artister som Dr Bombay, Haddaway och många fler. Showen som heter We love the 90's kommer till Sundsvall den 9 november.

På musikfronten finns ina konkreta nyheter för E-type som släppte sin senaste skiva 2007. Just nu bygger han dock på en ny studio.

– Jag hade inte byggt nytt om jag inte hade tänkt använda den, erkänner han. På senare tid har den kreativa fokusen mest legat på att måla tavlor och bygga hus.

Annons
Annons
Annons