Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Villius var "historiens röst"

/

Tv-personligheten och historikern Hans Villius är död.
På midsommaraftonens morgon somnade han in i sitt hem.

Annons

Hans Villius var bland annat känd för sina historiska dokumentärer, där han med sin unika berättarröst utbildade det svenska folket i allt från Kongokrisen till det kalla kriget. Bland hans mest kända filmer finns "Sammansvärjningen" som handlar om Gustav den tredje och "I nödfall med våld" som handlar om Kongokrisen.

Nyligen belönades han med kungens medalj av åttonde storleken i Serafimerordens band, tillsammans med vännen och kollegan Olle Häger.

De arbetade tillsammans i över 30 år, först på Sveriges Radio och sedan på Sveriges Television. Mellan 1984 och 1992 sändes tv-programmet "Svart på vitt" i SVT. I de 130 avsnitten beskrev Villius och Häger ett fotografi. 1991 gav de ut en bok med samma namn. Så sent som i torsdags besökte Häger sin vän Villius i hans hem.

– Han blev historiens röst. när han läste något i studion var han verkligen engagerad och visade att han hade något att berätta, säger Häger till Aftonbladet.

1951 blev Villius filosofie doktor och docent i historia vid Lunds universitet. Han har även skrivit flera böcker, bland annat "Fallet Raoul Wallenberg" (1966) som han skrev tillsammans med hustrun Elsa Villius. 1984 spelade han justitieminister i filmen "Mannen från Mallorca" och han har också medverkat i tv-serien "Rederiet".

När Hans Villius nu somnat in, 88 år gammal, är han av många ihågkommen som en unik berättare.

– Hans Villius var en televisionens folkbildare i ordets bästa mening. Med sin magiska röst berättade han om den svenska historien så att den blev levande och spännande. Han personifierade public service när det är som allra bäst, säger Stina Lundberg Dabrowski, ordförande i publicistklubben, till Expressen.

Sally Henriksson/TT Spektra

Annons
Annons
Annons