Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Habers Beck är Sveriges favoritkommissarie

/

Inför fredagens biopremiär av Hypnotisören, det senaste tillskottet i den svenska deckargenren, har företaget Lovefilm frågat sina medlemmar ”vilken svensk skådespelare är din favoritkommissarie?”.
Störst favorit är Peter Haber som Martin Beck, följd av Rolf Lassgårds gestaltning av Kurt Wallander.

Annons

Under gårdagskvällen hade Lasse Hallströms omtalade filmatisering av den bästsäljande kriminalromanen "Hypnotisören" svensk biopremiär. I och med det kliver kriminalkommissarien Joona Linna, gestaltad av skådespelaren Tobias Zilliacus, in i filmens värld. En värld som sedan länge innehållit ett stort antal snutar av varierande karaktär.

Just därför lät företaget Lovefilm sina filmälskande medlemmar rösta fram sin favoritskådespelare i den svenska deckargenren. Resultatet visade att mesta favoriten, med närmare en tredjedel av rösterna, är Peter Habers gestaltning av den eftertänksamme och djupsinnige Martin Beck. På andra plats, med 19 procent av rösterna, återfinns Rolf Lassgård som den betydligt buffligare Kurt Wallander. Även tredjeplatsen tilldelas Kurt Wallander, dock i Krister Henrikssons tappning, med 15 procent av rösterna.

Först på en fjärde plats med 12 procent av rösterna återfinns den betydligt mer moderne polisen Johan Falk, spelad av Jakob Eklund. På sista plats med endast 2 procent av rösterna återfinns Petra Nielsens gestaltning av Anna Holt. Även hon, i likhet med Johan Falk, en betydligt mer samtida polis än Beck och Wallander.

– Det svenska deckarundret sprider sig som en löpeld över hela världen och vi har genom åren sett en mängd olika svenska skådespelare gestalta de olika poliskommissarierna. Därför ska det bli spännande att se hur Tobias Zilliacus gestaltning av kriminalkommissarie Linna i "Hypnotisören" kommer att mottas av den svenska biopubliken, säger Ira Gladnikoff, nordenchef på Lovefilm.

Annons
Annons
Annons