Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gyllenhaal trivs i actionkostymen

/
  • Blir
  • Jake Gyllenhaal.

Från dramaskådespelare till uppumpad actionhjälte. I "Prince of Persia" ser vi Jake Gyllenhaal som vi aldrig sett honom tidigare.

– Jag har drömt om en sådan här roll hela mitt yrkesliv, berättade Gyllenhaal.

Annons

Jake Gyllenhaal har blivit muskulös actionhjälte, och han bekämpar skurkar och monster som om han aldrig gjort annat. Bakom filmen ligger demonproducenten Jerry Bruckheimer, som med "Pirates of the Caribbean" skapade en oerhört framgångsrik filmserie baserad på en äventyrsbana på Disneyland. "Prince of Persia" är inspirerad av ett dataspel, och Bruckheimer hoppas förstås att även detta ska bli en framgångsrik filmserie.

– Man vet aldrig. Vi hade inte en aning om att "Pirates" skulle bli någonting så stort. Men först måste film nummer ett bli framgångsrik, så låt oss vänta och se, säger Bruckheimer.

Om valet av Jake Gyllenhaal till rollen som svärdsvingande actionhjälte säger han:

– Jag har alltid gillat honom. Han är en spännande skådespelare. Jag har flera gånger satt skådespelare i roller som är raka motsatsen till vad de har gjort tidigare och det har alltid blivit bra. Jake passar perfekt som actionhjälte.

Och Gyllenhaal trivs med detta.

– Jag har gjort en massa olika sorts roller, men aldrig något som påminner om det här. När jag fick erbjudandet om att göra "Prince of Persia", så var det så annorlunda mot allt annat som jag någonsin blivit erbjuden, att jag helt enkelt var tvungen att tacka ja. Och tajmingen fungerade, det var dags att göra något annorlunda.

Men det tog tid för honom att komma i form, att få den muskulösa kropp som han nu visar upp.

– Det var stenhårt fysiskt arbete på gymmet i sex månader. Det var ett halvår av fruktansvärt hård träning, men det var kul. Och jag känner det inte som att jag har blivit större, jag har bara blivit starkare och fått en massa nya muskler.

Filmen bygger som sagt på ett videospel - och Gyllenhaal berättar att han faktiskt använde sig av detta under sina förberedelser.

– Jag tittade på spelet för att se hur karaktären rörde sig. Om jag sedan satt mitt eget avtryck på honom, det vet jag inte. Jag hoppas det.

– Killen jag spelar är en familjeman. Han hamnar i situationer där det handlar om att försvara och skydda familjen. Det är det viktiga för honom, i slutet inser han hur värdefull familjen är.

När Jake Gyllenhaal talar om den värld filmen utspelas i nästan känns som om den skulle finnas på en annan planet.

– Det är som om "Lawrence av Arabien" möter "Star Wars".

Om "Prince of Persia" blir en kommersiell framgång lär det bli en fortsättning. Och det ser Jake Gyllenhaal fram mot.

– Jag gillar det här och gör gärna mer.

Gunnar Rehlin/TT Spektra

Annons
Annons
Annons